Komentar

Ne želimo narukvice, želimo zaštitu i nasilnike u zatvoru

Povodom inicijative MUPa Srbija i uvođenja "nove mere zaštite za žrtve porodičnog nasilja."
22 Jul 2019, 11:08am
Screen Shot 2019-07-22 at 13
Foto: Lazara Marinković

Zamislite svet u kome ste žena, možda imate decu, možda ih nemate, imale ste muža koji vas je maltretirao, tukao i ucenjivao otmicom dece, ubistvom vas i dece. Na kraju je kažnjen, dobio je zabranu prilaska, prekršio zabranu prilaska, ponovo vas prebio.

Obeleženi ste zauvek kao žrtva, početak novog života je skoro nemoguć jer ste na stranicama hronike, komšije vam šuškaju iza leđa, govoreći verovatno: "Jadna, ona, jadna ta deca".

Vi se okrećete zauvek za sobom, jer ne znate sa koje strane će on možda ponovo da naiđe. Nemate gde da se sklonite, nemate dovoljno novca da pobegnete, možda nemate ni posao, nadate se najboljem, čitate užasne vesti o ubijenim ženama i noću kada legnete molite boga da sutra ne budete vi ta o kojoj će pisati.

Država potom sprovede novu meru zaštite koja podrazumeva da vi nosite narukvicu kako bi policija mogla da reaguje u slučaju da dođe do kršenja mere zabrane prilaska.

Tako će otprilike izgledati naša budućnost jer je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila da Ministarstvo unutrašnjih poslova uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja putem sistema narukvica za žrtve i počinioce, kako bi policija još efikasnije mogla da reaguje u slučaju da dođe do kršenja mere zabrane prilaska. Zasad znamo da će narukvice biti povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala.

"Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan način", rekla je Biljana Popović Ivković.

"Kako će tačno da funkcioniše ova narukvica?" pitaće već zlostavljana, prebijena, prestravljena, sama žena. Šta ako mi on priđe sa leđa i ne čujem ga? Šta ako me udari nečim po glavi? Šta ako mi udari dete? Šta ako zaspim pa legnem na narukvicu pa se ona pokvari? Šta ako mi dete pokvari narukvicu? Šta kad me pitaju na poslu za šta mi služi ta narukvica? Šta ako se šef uplaši pa mi da otkaz?

Šta ako je pokvasim? Šta ako ne uspem na vreme da dam signal? Šta ako? Šta ako?

Žene će noseći te narukvice biti dodatno opterećene, dodatno obeležene, same će snositi odgovornost i krivicu za sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje dece. Nikada neće mirno spavati jer im se nameće to da one sada upravljaju nasilnikom što nikako nije tačno.

Nasilnik je na slobodi, a njega zakon, odnosno država ne uspeva da kontroliše. Iako se pominje i narukvica za nasilnika, ako je on spreman za prekrši zabranu prilaska, da li mislite da će ga narukvica sprečiti? Možda i hoće, ali neka o tome brinu on i policija.