Fotografija

U Beogradu je pala Kiša Metaka

pisao Bojana Janjić; Tekst: Galeb Nikačević
11 Maj 2015, 6:19am

Hrvatska i Srbija ponovo, nakon više od decenije, otvoreno utiču jedni na druge i stalnim saradnjama zajedno unapređuju regionalnu scenu kakvu smo poznavali pre više od dvadeset godina. Činjenica je da se u svetu hip hopa to dešava više nego u bilo kojoj drugoj sferi. Možda zato što se društvene i političke reference, kao i one iz svakodnevnog života jednog običnog čoveka najviše koriste upravo u ovoj supkulturi. A opet, sve je to upakovano u obladnu jednog globalnog trenda, pop kulturnog fenomena čijim jezikom manje-više govore svi mladi. Savremena tehnologija (koju odavno više i ne treba da zovemo savremenom, jer je prisutna već više od 15 godina u svakodnevnim životima svih nas), omogućila je da svi pratimo kako hronične tako i akutne probleme naših komšija i da nam onda oni služe kao platno da oslikamo svoju stvarnost.

Splitska gansta rap grupa Kiša Metaka i zagrebačka trap senzacija High5, nastupili su u beogradskom klubu Monsun. High5 su prvi put bili u Srbiji i svojim nastupom dokazali činjenicu da region ponovo funkcioniše i diše kao jedan, iako mnogi to nisu želeli. Mimi Mercedes je bila u Zagrebu na koncertu Kiše Metaka, a High5 u Beogradu na nastupu iste grupe. Ljudi su pevali tekstove u glas i budno pratili događaj koji je trajao više od tri sata. Obe grupe imaju po dva albuma i izveli su zajedno više od 40 numera.

Atmosfera ne samo što je gorela sve vreme, već kao svedočanstvo regionalnog ujedinjenja, međusobne podrške i razumevanja govori i činjenica da su se na bini kao podrška pojavili i momci (Jao Ming i Glavata Majmunčina) iz novosadske grupe Kardež, pa su nastupili u svom over the top prepoznatljivom stilu i naveli celu ekipu na brutalan freestyle u kojem su učestvovali i Riđi Riđ (High5), Vojko Vrućina i Krešo Bengalka (Kiša Metaka). Potom je Vuk Oreb (Kiša Metaka), zajedno sa High5 izveo numeru "Sinusi", koja nije ni na jednom albumu, a pošto su se ove dve grupe tek treći put srele zajedno na bini, ovu pesmu su izveli drugi put ikada. A kao grand finale videli smo i legende Prti BeGe koji su zajedno sa Kišom Metaka snimili pesmu "Apartman" sa njihovog drugog albuma (drugi folder), koja je premijerno izvedena baš pred beogradskom publikom.

Ovaj koncert je više bio punk nego bilo šta drugo. Nakon silnih popijenih i prolivenih piva, stejdž dajvova i gomile freestyla, ovo će definitivno biti jedan od koncerata za pamćenje!

A kakva je atmosfera bila, pogledajte sami.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Vojko Vrućina na delu
Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bojana Janjić

Bio je tu i Betmen, četvrti član grupe Kiša Metaka koji inače ne nastupa sa njima
Bojana Janjić

Bojana Janjić

Jao Ming sa ekipom iz High5
Bojana Janjić

Bojana Janjić

Vuk Oreb pred publikom
Bojana Janjić