Reklame
Seks

Loše osećanje ne znači da je ono pogrešno: So Sad Today kao Draga Saveta

Čin oplakivanja veoma je prirodan deo okončanja nečega —a tuga ume da bude prisutna čak i kad je to okončanje potpuno ispravno.

pisao So Sad Today; ilustracije Lia Kantrowitz
02 Decembar 2018, 7:00am

Draga So Sad Today,

Nakon dugo očekivanog susreta sa ljubavnikom iz prošlosti posle 7 meseci putovanja, zatekla sam se slomljenog srca. Period tokom kog smo bili razdvojeni proveden je u dugim razbrbljanim mejlovima o tome kako će biti dobro ponovo se videti jednom, ali sad kad smo se videli, oboje smo se složili da veza ne bi funkcionisala zbog nestabilnog mentalnog zdravlja. Iako sam znala da ta veza nikad ne bi funkcionisala, kad sam videla kako se raspala bez ikakvog kontakta, zatekla sam sebe kako skrolujem po njegovom Instagram nalogu i želim ga nazad. Da li patim zbog njega ili zbog toga što ne deluje kao da on pati zbog mene? Da li mi to logika ili emocije rasturaju srce?

Hvala,

nesigurno slomljeno srce odjavljeno

Draga nesigurno slomljeno srce odjavljeno,

Ponekad je oproštaj od fantazije o nekoj stvari teže nego oproštaj od same te stvari. Ta fantazija te je održavala u životu. Pružala ti je toplo mesto u umu gde si mogla da izbegavaš sve neprijatne aspekte realnosti. Bila ti je stalni kompanjon, oaza kad god ti je bila potrebna uteha, stimulacija ili nešto slatko. Očekuj da ćeš biti ožalošćena.

A što se tiče logike protiv emocija, ne znam da li je to uopšte bitno. Mnogo puta sam se osvrnula na neko ljubavno iskustvo i zapitala se: “Je li to bila ljubav ili požuda? Ako je bila samo požuda, zašto me boli kao da sam izgubila ljubav? Ali ako ta osoba nije bila dobra za mene, da li je to stvarno bila ljubav?” Ali, iskreno, koga je briga? Istina je da smo u stanju da volimo nekoga ko nije dobar za nas — i uprkos logici. Može očajnički da nam nedostaje neko ko nije bio pravi izbor.

Dakle, kao što mi je rekao jedan dragi prijatelj: preduzimaj, ne analiziraj. Ti si sada u žalosti — ako ne za gubitkom same osobe onda definitivno nad smrću fantazije. Treba da preduzmeš određene korake da olakšaš sebi taj proces. Skloni se sa njegovog Instagrama i ne vraćaj se na njega. Broj dane koliko možeš da se držiš po strani. Vidi da li možeš da stigneš do 30.

Kad ti misli odlutaju na njega, obeleži trenutak kad postaneš svesna da to ponovo radiš. Reci sebi neku reč, kao što je “ananas” ili “keleraba”— potom preusmeri misli na nešto kreativno. Krila si se u toj fantaziji mesecima, pa će morati da prođe neko vreme pre nego što postaneš svesna koliko često si odlazila tamo. Pronađi neko potpuno novo mesto na koje će odlaziti tvoje misli.

I na kraju, ne dozvoli da se zbog tuge osećaš kao da si donela pogrešnu odluku ili da sad treba da ga pridobiješ nazad. Čin oplakivanja veoma je prirodan deo okončanja nečega —a tuga ume da bude prisutna čak i kad je to okončanje potpuno ispravno. Loše osećanje ne znači da je ono pogrešno.

xo

sst

Draga So Sad Today,

Sinoć sam pričala sa prijateljicom o jednom smradu kog smo obe poznavale i nazvala sam ga ludim i psihopatom (zato što on to jeste!). Ona mi je rekla da je to netolerantan rečnik i da ne smem ništa da nazivam ludim, psihotičnim ili poludelim zato što je to uvredljivo prema ljudima sa mentalnim bolestima. Stvar je u sledećem — ja imam mentalnu bolest (bipolarna II) i osećam da smem povremeno da koristim te reči. Šta ti misliš?

Sve najbolje,

cenzura je sranje

Draga cenzura je sranje,

Nisam jezička policija i stoga ne mogu da odobravam ili ne odobravam tvoje jezičke izbore. Za mene je pitanje da li neke reči koristiti manje govori o “dozvoli” da se nešto kaže a više o želji da se neko ne povredi.

Nedavno sam primetila trend da ljudi koriste reč “divlje” kao zamenu za neobaveznu upotrebu reči “ludo” i “ćaknuto”, Kao pesnikinju, ništa me ne iritira više nego kad svi koriste istu reč a imaju na raspolaganju toliko drugih reči. Ponekad to nazivam “reč kao kostim” zato što mi deluje neiskreno.

I zato ću ti tu navesti nekoliko alternativnih mogućnosti za “divlje”. Možda će ti se neke dopasti više od “lud”, “poludeo” i “psihopata”…

brbljiv, tegoban, ćaknut, izuzetan, opičen, nepojmljiv, zviznut, faličan, nezgodan, maligan, težak, neortodoksan, urnebesan, sjeban, sumnjiv, preteran, zmijolik, životinjski, mušičav, bizaran, bezveze, nesvakidašnji, zabrinjavajući, raspad, nasilan, Toša, struja, levi, veličanstven, otrovan, besan, neobičan, skandalozan, ošinut, budalast, podmukao, zapanjujući, svirep, nadrealan, šašav, haotičan, fanatičan, udaren, mističan, sablastan, nečitav, klebecan

xo

So Sad Today

Pratite So Sad Today na Tviteru i kupite njenu knjigu ovde.

Tagged:
Instagram
Saveti
so sad today vice
Zabavljanje
Romansa
Fantazije