Reklame
Sport

Kako je Rafael dos Anžos održao čas Robiju Loleru i pokazao klasu

Fantastična partija hitrog Brazilca, koji je u ovoj borbi dominirao od prvog do poslednjeg sudijskog zvona.

pisao Jack Slack
19 Decembar 2017, 9:25am

Rafael dos Anžos je već sada jedan među najvećima u MMA svetu, ali ako ste slučajno sumnjali u njegovu veličinu, poslednja borba protiv Robija Lolera na „UFC Fajt Najtu“ u kanadskom Vinipegu bi trebalo da vas odagna od tih misli. Brazilac je svoju slavu stekao borbama u lakoj kategoriji, ali nakon što je 2016. predao titulu Ediju Alvarezu, promenio promotera i otišao korak više u velter, mnogi su ga otpisali. Kad borci krenu da preskaču težinske rangove i menjaju ekipe, to je uglavnom znak da im je očajnički stalo da još malo ostanu u vrhu borilačkog sporta.

Borba protiv Robija Lolera bila je pravi test za Dos Anžosa i njegove velteraške aspiracije. Nakon tesne pobede na poene protiv Tareka Safjedina i ubedljivog trijumfa nad Nilom Manjijem, došao je i red na ozbiljnijeg protivnika. Loler je, na kraju krajeva, bivši borac srednje kategorije i ne tako davno i šampion u velteru. Ozbiljnije od njega, dakle, ne može – a opet, Dos Anžos ga je propisno ruinirao u ringu i tako još jednom dokazao klasu.

Malo spolja, malo iznutra, malo me ostavi na miru

Robi Loler ne voli kada ga napadnete niskim šutevima. Njegov stil borbe zahteva stabilnost na stopalima, i on nije neko ko lako povlači prednju nogu. A opet, to je ono što je Dos Anžos napravo bukvalno od samog starta. Loler je bio primoran da krene malo agresivnije ne bi li se odbrani od niskih šuteva Brazilca.

Zanimljivo je bilo gledati Dos Anžosa u borbi protiv još jednog „levaka“. Protiv dešnjaka, Dos Anžos će napasti prednjom nogom i pokušati da osujete protivnika u napredovanju – ovaj udarac je malo predvidljiviji i malo manje snažan. Protiv levorukih, međutim, on ima taj luksuz da napada istu nogu direktno iz stava, što ume biti jako efektno. Niski šutevi generalno imaju za cilj da pogode potkolenicu i tako prodrmaju protivnika i izbace ga iz garda.

Sa druge strane, kada napada dešnjake Dos Anžos ima tu beneficiju da mu jača šuterska noga napada protivnika u nebranjeni prostor. Loler je ovde u telo mahom bio napadan glavnom nogom – ukoliko bi Brazilac pokušao da šuterskom nogom napadne telo, morao bi prvo da probije blok rukama, a onda bi i verovatno više pogodio leđa nego slabine.

Tako je Dos Anžos u napadima na telo koristio više „desnicu“, ne bi li pogodio nebranjene delove. U napadu na noge, Dos Anžos je šutirao levom. U kasnijem toku borbe, Loler je iskrenuo prednju nogu spolja kako bi malo odmorio potkolenice – Dos Anžos ga je, prepoznavši to, gotovo momentalno napao sa unutrašnje strane.

U klinču

Dos Anžos je tokom borbe pokazao da je opasan koliko na daljinu, toliko i na blizinu. Njegov trening sa majstorima tajlandskog boksa u svojoj novoj „Evolve“ ekipi urodio je plodom do te mere da je Loler, koji je inače bio sjajan u klinču protiv Donalda Seronea i Džonija Hendriksa, bio apsolutno bespomoćan protiv Dos Anžosovih kolena i lakata kad god bi se dva borca našla u zagrljaju.

Obratite recimo pažnju na ovaj potez laktom koji je Lolera poslao u parter. Bio je to kratak momenat Lolerove inicijative – priljubio je Dos Anžosa uz ogradu i počeo da ga kažnjava kratkim direktima u telo. Kada se izmakao, spreman da da zada novu kombinaciju, Dos Anžos ga je iznenadio laktom i potpuno ga osujetio.

U ovakvim pozicijama, borac ima dve osnovne strategije kojima se služi kako bi izbegao primanje udaraca sa spuštenim gardom. Prvi je držanje glave uz protivnika, na način koji je Loler demonstrirao u prethodnom klinču – ovaj vid eskivacije je danas jako popularan u MMA, a dobri primeri su recimo Džon Džons koji ga redovno koristi, kao i Nejt Dijaz koji je tako umorio Konora Mekgregora u njihovom drugom okršaju.

Drugi bi bio ono čemu pak Dos Anžos često pribegava – zadavanje prvog udarca u telo, i onda momentalno ulaženje u klinč kako bi se sprečio kontranapad.

Dos Anžos jeste odradio dobru borbu ovde, ali daleko je to bilo od savršenog. Uzmimo ovaj primer brze kombinacije koju je zadao u drugoj rundi. Internet se momentalno zaljubio u ovaj klip, i mnogi su istakli ovih dvadesetak sekundi akcije kao dobru zabavu – Dos Anžos zadaje Loleru čak trideset udaraca bez odgovora. Međutim, ono što mnogima promiče je to što je Loler stara kuka koja sa lakoćom izbegava ovakve napade bez puno štete, dok se Dos Anžos bespotrebno umorio i većinu sledeće runde proveo grleći ivicu oktagona.

Obratite, međutim, pažnju na Dos Anžovos „bicikl“ napad kolenom, trejdmark potez surinamskog borca Murtela Hrunharta koji na ovaj način često sabije protivnika u tesnac. Kako se Loler često branio leđima prema ogradi, njegova odbrana protiv kolena nije bila toliko efektna. Što je više borba odmicala, to je Loler bio slabije mobilan, pa bi Dos Anžos onda pažljivo birao trenutke u kojima želi da mu priđe i pošteno ga nalema. Pogledajte samo ovu savršeno složeno kombinaciju – desni kroše u telo, pa onda ulazak u klinč, momentalni lakat i onda lagano obaranje.

Loler je u svega par navrata izgledao opasno. Jednom je, recimo, uspeo da kazni Dos Anžosa kada bi ovaj posle brzog napada napamet krenuo dole levo u nameri da izbegne izvestan desni kroše. Loler je svesno pustio Brazilca da odradi taj manevar, a onda ga dočekao oštrim levim direktom.

Ali evidentno je da je Dos Anžos potpuno dominirao celim tokom meča. Na deset sekundi do kraja, Dos Anžos je stao u visoki gard, spreman da odbrani poslednji nasrtaj čoveka koga u struci zovu „Peta Runda“ jer je poznat po upornim napadima u finišu mečeva. Loler, međutim, nije napao, vidno nezadovoljan načinom na koji se borio. Nekadašnji prvak velter kategorije je pre svega nastradao od Dos Anžosovih nogu, koje su sve vreme uspešno pogađale njegove potkolenice i tako ga limitirale u pokretima.

Na kraju, ostaje samo žal što je Dos Anžos svojevremeno bio primoran da otkaže borbu protiv Konora Mekgregora zbog povrede. Nakon ubedljive pobede nad Lolerom, čini se da je brazilski borac itekako spreman za najviše domete u velter kategoriji.


Tagged:
MMA
UFC
rafael dos anjos
robbie lawler