Reklame
Sport

Olimpijski rvač se onesvestio pa osvojio zlatnu medalju

Sudija nije video ništa pogrešno u davljenju koje je Vlasova ostavilo bez svesti.

pisao VICE Srbija
17 Avgust 2016, 4:32am

Kada živite pod staklenim zvonom borilačkih veština, letnje Olimpijske igre postaju tradicija da svake četiri godine posećujete najudaljenije delove sveta borilačkih sportova. Svaki od ovih sportova poseduje svoju kulturu, pravila koja nama neupućenima mogu ponekad zvučati potpuno bizarno.

Dvadesetpetogodišnji, 75 kilograma težak Roman Vlasov iz Rusije osvojio je svoju drugu olimpijsku zlatnu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom kada je u finalu pobedio Marka Medsena iz Danske rezultatom 5-1. Ali Vlasova pobeda u polufinalu nad Božom Starčevićem je najinteresantniji detalj sa turnira. U trenutku kada je gubio 6-0, Starčević je obgrlio Vlasovu glavu rukama i stisnuo koliko je mogao i obrnuo Vlasova na leđa.

U prvom trenutku je delovalo da je u pitanju takozvani head pinch, ali je nakon usporenog snimka utvrđeno da se radilo o gušenju. Kamera je uhvatila izraz lica Vlasova nakon bacanja i jasno je da je rvač ostao bez svesti i usledio je prekid meča.

Snimak pogledajte ovde.

Davljenja nikako nisu dozvoljena u grčko-rimskom stilu, pa ipak je sudija Starčeviću dodelio dva poena za ilegalni potez. Ben Askren, šampion u perolakoj kategoriji i član Olimpijskog tima iz 2008. godine je na Tviteru izrazio nezadovoljstvo ovim mečom.

Nakon debakla na strunjači, Vlasov je morao da nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Poeni koje je Starčević dobio nisu napravili neku razliku pošto je Vlasov pobedio sa 6-3 par minuta kasnije.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Rio 2016
Vice Blog
fenomeni
Rusija
Hrvatska
Rvanje
Olimpijada