Roditeljstvo

Koliko je loše dojiti posle nekoliko pića

Ako niste sigurni da li je pijana sisa dobra za bebu.

pisao Elizabeth Brown
03 April 2018, 6:00am

Fotografija Petri Oeschger / Getty

Scenario

Prijateljica vam je mlada majka koja doji svoju četvoromesečnu prvu bebu, malu Kaliope Brašfajer. Najzad se odlučila da izađe u grad, pa svraća u veganski brisket restoran gde koktele mešaju likovi u belim mantilima. Naručuje martini od 22 dolara, stuče ga jako i brzo. Momentalno joj popušta četrnaestomesečni stres, ne misli više ni na tridesetdvočasovni porođaj, ni na ispucale bradavice, ni na bebine grčeve zbog kojih noću spavaju u proseku po tri sata.

Par minuta i koktela kasnije, stiže joj poruka od partnera koji je uspeo da greškom prospe mleko koje je ona ranije izmuzla; mala je već budna, gladna, i glasna. Drugarica je u panici, pa vas pita šta da radi. Da li sa Kaliopi ponudi svoju alkoholisanu dojku? Da li da pijano mleko ispumpa i baci, a bebu izloži opresivnoj patrijarhalnoj flašici? Šta ako za to čuju druge majke iz njenog društva, pa odluče da je kamenuju kristalima opsidijana?

Realnost

Dva pitanja treba postaviti kad je reč o dojenju posle pića. Koliki ti je nivo alkohola u krvi? I koliko se pijano osećaš?

La Leche League International kaže da „nema dokaza da je beba čija dojilja pije u proseku jedno piće dnevno izložena značajno povećanom riziku“. Jedno piće se definiše kao 17 mililitara čistog alkohola, odnosno 35 decilitara piva (5% alkohola), 23 decilitara likera (7% alkohola), ili 44 milititra žestine (40% alkohola). Prosečan martini, po Cocktail Content Calculator podacima, sadrži 66 mililitara čistog alkohola, a jedan Kozmo još šezdeset, tako da uzmimo da je mlada majka u totalu popila 125 mililitara – tri puta više od preporučene granice za dojilje. Američka pedijatrijska akademija kaže da bi trebalo sačekati dva sata po piću pre dojenja ako je cilj da se sav alkohol pročisti iz organizma.

Srećom, vaša prijateljica je takođe pojela organski gajene ugljene hidrate i proteine u vrednosti od oko 50 dolara. Jelo pre i tokom konzumacije alkohola dokazano usporava porast alkohola u krvi, pa tako smanjuje i njegovu koncentraciju u mleku. Ovako ima mnogo bolje izglede ako odluči da podoji ćerku iste večeri.

Najgori Mogući Ishod

Ako se beba podoji posle nekoliko pića, moguće je da se jave određene kratkotrajne posledice. Ipak, ozbiljne i dugotrajne posledice po razvoj deteta javljaju se samo u slučaju da je dojilja hronični alkoholičar, tvrdi Čeri Riči, predsednica Columbus Women’s Care.

„Na kratke staze kod bebe eventualno se može javiti letargija ili slabije stanje mišića“, kaže Riči. „Mnogo je važnije zapitati se šta će biti s bebom ako mama nastavi da pije po dva martinija svakog dana? Tu se već javlja ozbiljan rizik od problema u mentalnom razvoju; u najboljem slučaju razvoj će biti usporen.“

Gledis Valespir Elet, medicinska sestra i laktativni koordinator u NYU Langone Health, kaže da žene koje doje ne bi trebalo previše da brinu ako povremeno nešto popiju. „Generalno gledano, povremena konzumacija alkohola je sasvim okej,” kaže ona. Kad je alkohol u pitanju, smatra da je daleko veća opasnost da pripita majka neće biti u stanju da pazi na svoje dete.

„Verovatno je najgori mogući scenario onaj u kom pijana majka zaspi dok doji dete“, tvrdi Elet. „Ako nisi dovoljno trezna da voziš, ne bi trebalo ni da dojiš. Ako zaspiš, ili na trenutak izgubiš svest, možeš da ugroziš bezbednost svog deteta makar se oboje nalazili u krevetu.“

Spavanje sa bebom u krevetu je takođe izbor panike za majke. Poslednjih godina se to mnogo češće praktikuje, ali po rezultatima istraživanja objavljenog 2015., čak 67% beba koje ne prežive prva četiri meseca spavalo je sa roditeljima u istom krevetu.

Najverovatniji Ishod

Dok taksi mladu majku uspe da dobaci do kuće tog petka uveče, proći će sat i po od onog prvog pića, a ono drugo će se u želucu još boriti sa hranom. Ako su i majka i dete još budni, neće im se ništa desiti od tog pripitog dojenja.

Neki rezultati ukazuju na to da je koncentracija alkohola u krvi dojilja značajno niža od one kod drugih žena, što takođe ide u prilog vašoj hipotetičkoj prijateljici. A i nije kao da u svakoj dojki nosi po jedan koktel. Kako navodi Melinda Vener za Slate, nivo alkohola u majčinom mleku proporcionalno prati nivo u krvi. Dakle, čak i ako vam je prijateljica pijana po zakonskim merilima (0.08% alkohola u krvi), njeno mleko sadrži tek osam stotih delova jednog procenta; veća je koncentracija alkohola u nekim voćnim sokovima.

Šta reći prijateljici

Ako apsolutno ne možeš da podneseš pomisao da malu Kaliopu izložiš čak i tom minimalnom prisustvu alkohola, sačekaj dva sata pre dojenja. Ali u većini slučajeva, jedno ili dva pića ne mogu izazvati značajne zdravstvene probleme kod podojene bebe. Jetra je kod deteta potpuno razvijena u funkcionalna već posle tri meseca, ističe Elet. Ako ni čekanje nije izvodljivo, slobodno izvadi iz skrovišta onu flašicu koju čuvaš za hitne slučajeve. A posle toga, slobodno se opusti.

Elet kaže da sve mlade majke prave greške. „Treba imati razumevanja za samu sebe, oprostiti poneku grešku. Niko se nije naučen rodio. Od pića si se strogo klonila dok si bila trudna – to se zna da nije zdravo za bebu. Kad dojiš, stvari se ipak razlikuju. Ako želiš koktel ili čašu vina, nije ti više zabranjeno.“

Tagged:
Alkohol
bebê
dojenje
pijana sisa