Reklame
Fakultet

Saznali smo koji su životni ciljevi studenata u Beogradu

Dva najmanje poželjna cilja među studentima su bili život u skladu sa verom na pretposlednjem mestu i slava na poslednjem.

pisao Ana Jakšić
06 Jun 2018, 12:07pm

Fotografija via Flickr / Korisnik: Roberta

Studenti smera za socijalnu politiku i socijalni rad sa Fakulteta političkih nauka su prošle nedelje predstavili novo istraživanje o navikama, ponašanjima i stavovima studenata Beogradskog univerziteta. Istraživanje se najviše fokusiralo na rizična ponašanja među studentima, kao što je seks i konzumiranje psihoaktivnih supstanci. Jedan deo istraživanja je takođe posvećen vrednostima i životnim ciljevima studenata, a rezulati su jako zanimljivi.

Sveobuhvatno istraživanje je uključilo studente iz svih naučnih oblasti. Za potrebe ove studije anketirano je 866 studenata sa različitih fakulteta - 54 odsto ispitanika su bile žene, a 46 odsto muškarci. Najveći broj ispitanika nam dolazi sa državnih fakulteta, 83 odsto, dok je 17 odsto ispitanika bilo sa privatnih fakulteta.

Procenti anketiranih studenata. Skrinšot iz prezentacije rezultata istraživanja.

Uprkos dizanju panike u medijima i na društvenim mrežama da su rijaliti emisije i starlete upropastile mlade generacije i urušile "prave" vrednosti, rezultati govore da današnji studenti nisu pod njihovim uticajem. Barem ne kada je reč o najvažnijim životnim ciljevima.

Ispitanicima je traženo da odgovore koliko su im važni različiti životni ciljevi. Rezultati su zabeleženi na skali od nula do šest, a prvo mesto po važnosti je zauzeo cilj posedovanja stana. Drugo i treće mesto su zauzele želje za uspešnim prijateljstvima i brakom. Tek nakon uspešnog socijalnog i bračnog života studenti su rangirali zasnivanje porodice, humanitarni rad i društveni uticaj kao poželjne životne ciljeve.

Dva najmanje poželjna cilja među studentima su bili život u skladu sa verom na pretposlednjem mestu i slava na poslednjem. Pokazalo se da studenti ne pate za medijskom pažnjom. Čak ni društveni uticaj koji stiču akademskim radom i profesionalnim karijerama nije bio visoko na listi njihovih prioriteta.

Današnja omladina je okarakterisana kao hipnotisna masa željna lajkova i slave, ali vidimo da popularna opšta mesta ne predstavljaju ogledalo realnosti. I dok ne postoji ništa inherentno loše u potrazi za slavom, među studentima Beogradskog univerziteta su najvažniji životni ciljevi stambena samostalnost i zdrav socijalni i ljubavni život.

Tagged:
Slava
studenti
Stan
beograd
Istraživanje
škola
Srbija
rijaliti
Beogradski Univerzitet
životni ciljevi