Reklame
Film

Napravili smo listu predloga srpskih glumaca koji bi mogli da budu Džejms Bond

Od toga je jedan Crnogorac.

pisao VICE Srbija
13 Avgust 2018, 12:36pm

Fotografija kolaž skrinšotova sa Jutjuba

Kako vreme prolazi, pitanje ko će zameniti Danijela Krejga u ulozi tajnog agenta 007, kao da sa svakim tračem koji izađe u javnost dobija na težini. Iako je bilo raznih spekulacija, sledeći dvadeset i peti po redu film o Džejmsu Bondu će u glavnoj ulozi imati poznato lice na koje smo se navikli. Pa ipak, novi krug nagađanja i spekulacija je opet vaskrsao po internet portalima i društvenim mreža. I izgleda kao da ceo internet, ma ceo svet navija za Idrisa Elbu. Toliko, da možete pronaći video klipove koji su u stvari elaboracija i analiza Elbinih uloga i toga kako one pokazuju da bi bio odličan agent sa dozvolom da ubije.

Interesovanje i značaj koji se pridaje izboru novog nosioca spomenute uloge u suštini ne treba toliko da čudi. Filmovi o Bondu su jedan decenijama ozbiljno brendiran proizvod koji je uvek bio savršena mešavina filmske umetnosti i advertajzinga. Kao takav bio je ogledao trendova ali i vremena u kome su pravljeni. A vremena se, kao što vidimo, menjaju. Ipak, kada je u pitanju film koji zbog svog dvertajzerskog aspekta polaže toliko u takozvani lajfstajl svog junaka stvari se menjaju dosta sporije. Zaboga, u trenutku kada je Džejms Bond naručio drti martini, pisali su se članci o tome kako se vide masline, koje obično ne idu u martini kakav on pije,a da ne spominjemo šokove koji su došli sa otvaranjem flaše Hajniken piva.

Zbog svega ovoga, dakle, Džejms Bond ne može biti bilo ko. Mora imati to nešto, da bude glumac kome verujemo dok je u liku ali i kome sva ta pića, satovi, brza kola i odela stoje tako prirodno da ni sami nismo svesni da je u pitanju dobro spakovana reklama. Pronaći baš onog pravog Džejmsa Bonda nije ni malo lak zadatak, a činio bi se kao nemoguća misija kada bismo izbor ograničili na srpsko glumište koje očigledno ne vodi mnogo računa o svojom fizičkom izgledu i stilu. Zato smo u stilu Džejma Bonda pokušali da uradimo nemoguće.

Miloš Timotijević, po izboru Ive Parađanin

Fotografija skrinšot sa Jutjuba

Na stranu sve sitne karakteristike koje mogu biti podložne promenama, postoji ta jedna konstanta koja nikako ne sme da se promeni a to je Džejms Bond mora da bude dobar frajer. Zgodan, svima dopadljiv, da baš niko ne može da kaže da je ružan ili debeo. Miloš Timotijević ima tu mističnost i boju kose koja vajbuje na Danijela Krejga, a zbog anagažovanja na seriji Vojna Akademija, možemo da pretpostavimo da je njegova kondicija i fizička sprema potpuno dorasla zadatku. U filmu "Vlažnost" maestralno nam je pokazao kako ume da hendla situaciju i pravi se da je sve okej čak i kad nije, a ako u Džejmsa Bonda nemamo poveranja, u koga imamo? Jako mali ali bitan detalj je da je Timotijević glumio u filmu "The November Man" i na tom snimanju upoznao Pirsa Brosnana, koji mu je u nekom trenutku preneo bar trunku te bondovske energije. I da. Super mu stoje odela.

Mima Karadžić, po izboru Sare Radojković

Fotografija skrinšot sa Jutjuba

Ovo može delovati kao neobičan izbor, ali ako se setimo faze u kojoj je Džejmsa Bonda igrao Šon Koneri mislim da možemo uočiti paralelu u nekoj vrsti neukroćenog maljavog mačoizma. Istina, ovaj kast bi bio u suprotnosti sa trendom inovacija i predstavljao bi više jedan nostalgičan omaž onome šta je nekada predstavljao ideal muškarca zavodnika. Ali prosto, očajnička vremena zahtevaju očajničke mere i nameću jedno važno pitanje. Zašto naši glumci ne vode više računa o svom stilu i fizičkom izgledu?

Bogdan Kuzmanović, po izboru Jovane Šesterikov

Fotografija skrinšot sa Jutjuba

Bogdan Kuzmanović, je za one koji ne mogu odmah da povežu ime i lik, čuveni Roki, telohranitelj mafijaša Ozrena Soldatovića iz serije Srećni ljudi. Ne znam gde je Roki danas, mislim da je u novosadskom pozorištu i da je pustio kosu, ali verujem da bi se ošišao za ulogu. Istina, poslednja epizoda je emitovana 1996, što znači da sam morala da potegnem u bližu prošlost, pošto je izbor zaista nezahvalan.

Ivan Bosiljčić, po izboru Mihaila Tešića

Fotografija skrinšot sa Jutjuba

U nekoj realnoj priči, autentičnog srpskog tajnog agenta bi trebalo da glume ili Petar Božović ili Tihomir Stanić - jer ko je upoznao neke naše obaveštajce, zna da fizičkom pojavom mogu da se svrstaju isključivo u neki od ova dva tipa muškarca. Ipak, pošto je Džejms Bond sve samo ne realističan prikaz tajnoagentskih priključenija, onda bismo se morali odlučiti za nekoga ko može i da bude akcioni heroj, i da deluje prefinjeno, a bogami i kao da može da zavede neku zgodnu ženu. Pošto bi Božović i Stanić bili baš neuverljivi u toj poslednjoj disciplini, osim ako pod zavođenje žene ne računamo pričvrljivanje stomačinom ili pretnje da će objaviti njene gole slike u Informeru, moramo da potražimo nekog zgodnijeg i mlađeg. Pritom, čovek mora i da bude relativno kršten glumac, koji ume da iznese ulogu šmekera i srcelomca, dakle, nešto kao srpski Pirs Brosnan. A pošto takvog nemamo, onda jebiga mora Ivan Bosiljčić. Samo da malo opet pojača svoj zavodnički pogled.