Reklame
Putovanja

San Francisko: grad uličnih bandi i silicijumskih bogataša

Decenijama unazad, San Francisko je imao reputaciju grada otvorenog za ljude sa margine. Dosta toga se u međuvremenu promenilo.

pisao Max Cherney
19 Februar 2015, 6:57pm

Decenijama unazad, San Francisko je imao reputaciju grada otvorenog za ljude sa margine: hipici, gejevi, i razni čudaci koji su krenuli na zapad u potrazi za slobodom skrasili bi se ovde na obali Pacifika. Danas, zahvaljujući novcu poteklom iz tehnološke inovacije, sve je više umiveni grad izobilja, dom ultra-bogatim baronima iz Silicijumske doline i skitnicama digitalnog doba koje Dejvid Talbot zove govnari sa Stanforda". Ipak, i pored priliva novih tehnologija, porasta cena nekretnina, i hipsterskih enklava, podzemlje ovog grada i bande koje ga čine i dalje neometano funkcionišu, često kuća do kuće u odnosu na novu klasu bogataša.

Ako je suditi po broju zaposlenih koje Mark Cukerberg plaća da obezbede njegovu vilu od deset miliona dolara, vlasnik Fejsbuka verovatno smatra da je čak i ubrzano džentrifikovani Mišn distrikt opasan kraj. Ovaj deo grada je drugi po broju prijavljenih incidenata, odmah iza Some (South of Market) gde mnoge nove tehno firme stoje tik uz prihvatilišta za beskućnike i centre za pomoć mentalno obolelima.

Iako i Soma distrikt ima problema sa bandama, Mišn ipak drži primat. MS-13, banda čiji se posedi nalaze u neposrednoj blizini Cukove vile, je u bliskoj vezi sa Surenjosima, odeljkom meksičke mafije za Južnu Kaliforniju. Članovi kažu da na teritoriji severno od Cukerberga i u hipsterskom raju Dolores parka imaju monopol na klasičnu trgovinu drogom, pre Puta svile.

Surenjos i njihova podružnica MS-13 su konstantno u zavadi sa tradicionalnim rivalima. – Nortenjos su kriminalni klan iz Severne Kalifornije pod pokroviteljstvom Nuestra Familia. „Jedno od pravila koje i Surenjos i Nortenjos poštuju je obostrana obaveza uzajamnog napadanja," navodi se u javnoj optužnici za ubistvo i reketiranje objavljenoj prošlog novembra. „Što je više napad drzak i otvoren, to više poštovanja ostali pripadnici klana imaju za počinitelja."

Obe grupe žele zaradu od prodaje droga kao što su kokain, moli, met, i trava. Teritorija ova dva klana pokriva veći deo Mišn distrikta, gde se od novopridošlih stanara očekuje da plate preko tri hiljade mesečno za jednosoban stan.

Najmlađi članovi bande obično prodaju narkotike na ulici, kažu vlasti, ali takođe se bave obijanjem stanova i uličnim pljačkama – što se obično svodi na otimanje telefona. Kad se pređe na nasilje, veterani koje zovu Shot Callers ili La Palabra se bave ubistvima. Federalne agencije tvrde da su ubistva koja ovi visoko rangirani pripadnici kriminalnog klana vrše često naručena iz zatvora.

Optužnica je podignuta protiv sedamnaest Surenjosa za tri ubistva, više pokušaja ubistava, i nekoliko slučajeva reketiranja. Najnovije od ovih ubistava desilo se pre šest meseci na uglu ulica Šesnaest i Valensija, popularnoj lokaciji za vikend opijanja. Nepoznati napadač ispalio je više hitaca a nekim čudom nije ranio nikoga osim svoje žrtve; kolateralna štetaje česta i smrtonosna posledica ove vrste napada. Direktor jedne start-ap kompanije kaže da na istom uglu deli stan sa cimerom, a plaća ga preko pet hiljada dolara mesečno.

Sa druge strane grada, u još jednom naglo džentrifikovanom kraju po imenu Vestern Adišn, banda CDP (Central Divisaderos Playas) ima sedište u blizini zelene pijace na uglu ulica Grov i Divisadero, kako je na sudu rekao javni tužilac Vilijam Frencen. Druge bande ka što su Knockout Posse, Eddy Rock, i Page Street Mob takođe rade u blizini.

CDP je kriminalna grupa optužena za pet nedavnih ubistava, kao i za učešće u organizovanom kriminalu, prodaji droge, i maloletničkoj prostituciji. Kao i latino bande, ovim profitabilnim poslom počeli su da se bave tokom neverovatno destruktivnog rasta popularnosti kreka, u poslednje dve decenije dvadesetog veka. (Jedan stariji lokalni žitelj kaže da je Vestern Adišn bio poznat kao dom zavisnika.)

BART stanica na uglu Šesnaeste i Mišn, 2008.; fotografija Marsin Vikari

Danas, ulice Vestern Adišna su prepune simbola džentrifikacije: Tost košta 4 dolara, Vol Strit žurnal zove ovaj kraj Mission 2.0, kafići su skupi, parkleti na sve strane. Na uglu kraj sedišta CDP, 4505 Meats prodaje roštilj i služi kao neka vrsta šaltera za ovu bandu.

Ali čak i dok se ova oblast upristojava, sukobi između članova pojedine bande ili sa njihovim rivalima su česti – obično je nasilje lične prirode a ne organizovano, kaže nam Riko, iskusni lokalac. „Nije baš da se na sastanku dogovaraju koga će da ubiju". Riko je odrastao u Vestern Adišn distriktu, bavio se i sam sumnjivim radnjama jedno vreme, i poznaje članove mnogih lokalnih ekipa.

Bar jedno od ubistava za koje terete CDP je sasvim jasno bilo lične prirode. Bračni par je navodno presudio makrou po imenu Kelvin Snid koji je naveo njihovu ćerku da preko dana prodaje travu u LA dispanzeru a preko noći se prostituiše. Dvoje roditelja je pokušalo da ubije Snida u Los Anđelesu, a kad im to nije pošlo za rukom, pozvali su ga u San Francisko. Ćerka je pokušala da upozori Snida šta mu se sprema, ali su njeni roditelji i dva člana CDP ubili makroa u kolima. Oboje su odbili da priznaju krivicu.

Posle sporih federalnih istraga, mnogima članovima Latino bandi u distriktima kao što su Mišn i Sentral divis prete višegodišnje zakonske kazne. Sudi im se po RICO uredbi, zakonskoj meri koja je originalno doneta da bi se država izborila protiv italijanske mafije; država ima priliku da kazni svakog od optuženih za ove slučajeve višestrukim kaznama od po deceniju ili više.

U novijoj istoriji San Franciska, najveća pobeda države protiv kriminalnih udruženja je slučaj Rejmonda „Šrimp Boj" Čaua i još dvadeset osmoro optuženih (jedan od njih je senator koga terete za korupciju i podmićivanje). Optužnica koja zvuči kao da je iz holivudske produkcije tvrdi da su navedena lica u saradnji sa kineskom kriminalnom grupom Gi Kung Ton ilegalno uvozila alkohol, cigarete, oružje, i narkotike sa ukupnim profitom procenjenim na 2.3 miliona dolara.

Ovu krijumčarsku operaciju je navodno vodio Šrimp Boj, ali takođe su bili umešani vođa kineske bande Va Čing i još čitav niz lica živopisne prošlosti, od kojih većina trenutno čeka suđenje. Ali nagli nestanak ovako velike kriminalne grupe nosi određene posledice. Bivši istražitelj SFPD sa kojim sam razgovarao kaže da je samo pitanje vremena kada će neki novi klan da popuni upražnjeno mesto na vrhu lanca ishrane.

Vredi pomenuti da je ova federalna istraga bila tako široka da se dotakla i osoba kao što su legenda sporta Džo Montana, reperi Too $hort i Šug Najt, i aktuelni gradonačelnik San Franciska Ed Li koji je navodno primio dvadeset hiljada dolara u vidu političkih donacija koje su mu ponudili infiltrirani agenti.

Ali koliko god daleko dosezali organi zakona, i koliko god glasno njihove projekte hvalili lokalni mediji, prodavci nekretnina sigurno neće pomenuti kriminalno podzemlje potencijalnim kupcima. Sve dok Silicijumska dolina proizvodi nove milionere i milijardere, mladi i ambiciozni tehno-bogataši će nastaviti da zalaze sve dublje u teritoriju kriminalnih klanova Mišn i Vestern Adišn distrikta.

Kako kaže Bob Viler iz Paragon Real Estate Group: „Centralni Mišn je trenutno neviđeno popularan, zločin ih uopšte ne zanima."