Reklame
Vesti

VICE istražuje: Vikend ratnici - klupske droge u Srbiji

U novom filmu Galeba Nikačevića, zaronili smo duboko u svet sintetičkih droga u Srbiji.

pisao VICE Srbija
26 Maj 2016, 12:23pm

Gde je noćni život, tu su droga i alkohol. Tamo gde je veoma živ noćni život, upotreba opijata je još veća, posebno sintetičkih droga.

U filmu Vikend ratnici autora Galeba Nikačevića i reditelja Ognjena Jankovića, VICE otkriva mračnu stranu noćnog života srpske prestonice. Razgovarali smo sa mladim ljudima koji kažu da više ne mogu da zamisle zabavu bez spida i ekstazija, lekarima i terapeutima koji se pokušavaju da im pomognu, ali i ljudima koji, naizgled bez ikakvih smetnji, proizvode i prodaju drogu.

Dok hiljade mladih iz celog sveta stiže u Beograd da bi uživali u, kako je zapadni mediji opisuju, "vrhunskoj i nezapamćenoj" zabavi u brojnim klubovima, u Srbiji se beleži porast broja njihovih vršnjaka koji se, neumereno i bez bilo kakvih prethodnih znanja, prepuštaju takozvanim "klupskim drogama".

Nekada nazivane "rekreativnim" drogama zbog navodno dugog perioda tolerancije, spid, MDMA, ekstazi i druge sintetičke droge sve su prisutnije na rejvovima, žurkama, klupskim događanjima, ali i na privatnim žurkama u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Prema rezultatima nedavnih istraživanja, rekreativna upotreba psihoaktivnih supstanci u klubovima i na zabavama je sve veća. Čak 34 odsto mladih koji koriste ove droge konzumiraju ih tokom noćnih izlazaka.

Takođe nije iznenađenje ni što se, bez obzira na sveprisutnost i relativnu pristupačnost različitih droga, mladi masovno okreću alkoholu, u zemlji u kojoj je piće dostupno na svakom koraku.

Pogledajte film VIKEND RATNICI:

Ukoliko vam je potrebna pomoć zbog zavisnosti, pozovite neku od organizacija koje vam mogu pomoći:

Izlazak

Anonimni narkomani Srbija - 061/720 6240

Anonimni Alkoholičari Srbija - 061/6011 451

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu