Музика

Novi spot Marka Bulata je neverovatna poslastica za sve fanove… Star Warsa

Dugogodišnja ljubav našeg najvećeg folk pevača među ikonopiscima prema dalekoj, dalekoj galaksiji je najzad krunisana na najbolji način za sve nas

pisao VICE Srbija
19 Maj 2020, 2:49pm

Marku Bulatu se definitivno ne pridaje dovoljno značaja u mejnstrim kanonu folk-pop veličina XXI veka. Što je čist kriminal. Jer Mare je definitivno jedan od živopisnijih likova na sceni, koji je na nju upao praktično niotkuda, probio se na mišiće i kvalitet svog glasa, uspeo da bude naslednik Ace Lukasa na splavu čije prezime je Aca uzeo, a zatim i da potraje kroz vesele devedesete i rane dvehiljadite pevajući samom kremu tadašnjeg krimi miljea, i da izdrži sve do danas, izdajući redovno albume i održavajući svoju publiku za koju niko tačno ne zna ko su, ali definitivno postoje.

Pomoglo mu je i to što ga nije izjeo kovitlac slave niti sputale bele linije, bar ne toliko da nije ostao na neki način dosledan i veran svom gikovskom ludilu i svom tvrdom pravoslavlju. Jer Marko Bulat je ne samo ikonopisac i pevač folk-šlagera, nego je deo njegovog identiteta i to što je fan Ratova zvezda. I to ne samo fan, nego superfan, stan, zaljubljenik, lik koji se maskira u Darta Vejdera čim ima i najmanji izgovor da se maskira u Darta Vejdera - osim kada se maskira u nekog drugog Sita. Kao u svom novom spotu, koji morate odmah da pogledate, verujte nam na reč, nećete zažaliti.

Jeste li zažalili? Naravno da ne, jer ovakav spot nije viđen u analima svih ovih dugih, dugih godina u bliskoj nam galaksiji narodne i zabavne muzike Balkana, a i šire. Ne isključujemo mogućnost da je negde na širokom šaru od Turske do Kine neko napravio muzički spot koji je omaž Star Warsu, ali naše detaljno istraživanje (od jutros kada smo videli spot) nije urodilo plodom: svi spotovi koje smo našli su na neki način parodije ili obrade u koje je ubačena ratnozvezdana tematika. Garantujemo da nigde na svetu u ovom trenutku nećete naći spot za ozbiljnu ljubavnu pesmu koja u stvari nema nikakve veze sa Star Warsom, a da je pevač obučen kao Darth Maul, dok je scenografija kantina iz Mos Ajslija, sa sve bendom, koji doduše nije baš sačinjen od vanzemaljaca, ali jeste od referenci na brojne likove iz legendarne filmske sage.

Suv kvalitet spota je čak i naglašen time koliko je u jebenom neskladu sa pesmom, koja je još jedan spori romantični napev sa skalirajućim klavijaturama kakvih smo čuli hiljadu od Džibonija Cetinskog do Saše Ćetkovića. Bizarno je zamisliti ovakvu pesmu u intergalaktičkom klubu, a Marko Bulat se potrudio da više ne moramo tu bizarnost da zamišljamo, sada možemo i da je iskusimo lično!

Oduševljenje koje je spot izazvao je nepodeljeno, iako flertuje s ironičnim, naročito ako se uzmu u obzir jutjub komentari, ali ko još uzima u obzir jutjub komentare (mada fora Ratovi Zvezda Granda bi realno bila do jaja DA JE MARKO BULAT ZVEZDA GRANDA, OBRAZUJ SE OSOPO). Činjenica je da je ovo što je Mare dropovao bilo potpuno iznenađenje čak i za one koji znaju njegove gikovske skolonosti, jer raniji spotovi Marka Bulata uglavnom mogu da se svedu na proverene formule tipa on s podignutom kragnom u sobi, ona s dekolteom u drugoj sobi, da li će se sresti, hoće.

Očigledno je da je u spot uloženo puno – makar ljubavi, a i ponešto para, i da je ekipa koja je ovo radila pristupila ozbiljno, jer kapiramo da bi brat Bulat inače uradio najozbiljniji force choke režiseru i scenografu. Da, CGI svemirskog broda i planete na početku jeste malo kao animacija iz Rogue Squadron II ili neke tako igre iz ranih 2000ih, ali efekat iznenađenja kada se pojavi (nelicencirani, no-name) svemirski brod i spusti na pustinjsku planetu je toliki da oči same popune poligone koji fale za hiperrealističnost. Pa onda još prateći tekst na ekranu koji razvejava i svaku sumnju da je reč o Star Wars omažu ali napisan ćirilicom, da se zna da je ovo najpravoslavniji mogući Star Wars omaž.

Kada radnja pređe u kantinu, fokus se prebacuje na veoma dobru scenografiju, kameru i naravno, kostime, koji su zaista solidno urađeni, uz tek poneki prop koji odaje da je ipak u pitanju Srbija i srpska estrada, gde nisu toliko problem pare koliko to što se te pare ne daju u dovoljnoj količini ljudima koji ti neće podmetnuti cediljku za džoger umesto mini-radara i potruditi se se da ti urade oklop makar od lima umesto od kartona.

Ali zažmurićemo na te manje diskrepancije, jer ne samo da su tu skroz "realistični" droidi, nego pre svega zato što je realno, potrebna čudovišna mudovitost (mudovišnost, što bi rekli Books of Knjige, takođe osvedočeni fanovi Marka Bulata, ako ne već Star Warsa) da bi izašao pred balkanske folk poklonike u ful Darth Maul masci i pogledao pravo u kameru i onda zapevao: „Hej, ljubavi sada znam, staze kojim hodaš ti, iza tebe raste cveće“. Dobro, pesma se zove „31. vek“, što je kao neka nategnuta veza sa naučnom-fantastikom (mada Bulat sigurno dobro zna da se Star Wars dešava davno, davno), a u kasnijem tekstu moguće je određene stihove poput „đerdana zvezda“ interpretirati kao da su inspirisani Ratovima zvezda, ali ipak, kontrast između tona i slike je odvrnut toliko da udara pravo u amigdalu – i to je ono što čini celu stvar toliko upečatljivom.

Ma koliko presek skupova ljubitelja romantičnih folk balada i ljubitelja Star Warsa bio mali i sastojao se skoro isključivo od Marka Bulata, ovo je potez zbog kojeg se ulazi u legendu i koji će možda učiniti da više folkera zavoli Star Wars, ako već ne i obrnuto. Tako da kao konačnu ocenu imamo da kažemo samo: svaka čast, Majko Bulate, neka je sila s tobom!

Tagged:
Star Wars
ludilo
muzički spotovi
Marko Bulat