vesti

Srce za Davida: Protest podrške u Beogradu u fotografijama

Beograđani su podigli glas protiv policijske brutalnosti u Republici Srpskoj i iskazali solidarnost sa građanima Banja Luke.

pisao Jovana Šesterikov, i Mihailo Tešić; fotografije Staša Bukumirović
26 Decembar 2018, 2:40pm

Na platou ispred Filizofskog fakulteta održan je skup podrške roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića "Srce za Davida".

Skup je organizovala incijativa “Ne davimo Beograd” nakon jučerašnjeg hapšenja oca i majke Davida Dragičevića i policijskog nasilja u glavnom gradu Republike Srpske u kom je privedeno i povređeno više građana.


Pogledajte šta su o dešavanjima u RS rekli okupljeni ispred Filozofskog fakulteta:

- Želimo solidarnošću da ukažemo na napore koje su povodom tragičnih dešavanja u Banjaluci i Sarajevu građani simultano pokušali da povrate moć i poverenje u institucije. Mir i ljudski život su vrhovna vrednost koju moramo da poštujemo i čuvamo. Samo ujedinjeni građani i građanke mogu da povrate države - rekao je Dobrica Veselinović na skupu.

- Hapšenja u Banjaluci su pokazala da vlast ne preza ni od čega i da je reč o zarobljenoj državi. Ono što smo videli je jako velika policijska brutalnost, ali smo takođe videli i jako veliki otpor i dostojanstvo građana. I tu smo danas da im kažemo da nisu sami - rekao je on.

1545834803658-DSCF3758
Na zidu ispred predstavništva Republike Srpske u Beogradu Inicijativa Ne davimo Beograd juče je ostavila grafit "Pravda za Davida", a okupljeni su razvili transparent u kome su zatražili pravdu i za Davida Dragićevića i za Dženana Memića.

Na protestu su, među građanima, bili i predstavnici Saveza za Srbiju - Dragan Đilas, Borko Stefanović, Sanda Rašković Ivić, kao i predstavnici LDP-a. Viđeni su i glumci Milan Marić i Milan Caci Mihailović, profesor Rade Veljanovski, kao i Marko Šeljić Marčelo.

1545834827500-DSCF3785

Davor Dragičević, otac koji traži istinu o smrti svoga sina Davida ubijenog u martu u Banjaluci, prevezen je u jutarnjim satima u sredu iz policijskog pritvora u tom gradu u okružno tužilaštvo gde je ispitan. Nakon toga pušten je na slobodu.

On je pozvao na novi protest u 18 časova, na "Davidovom trgu" u Banjaluci.

Davor Dragičević je uhapšen juče, navodno jer se nije pojavljivao na saslušanjima na koja je pozivan. Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici, "pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti".

Policija je privela i Suzanu Radanović, bivšu Davorovu suprugu i Davidovu majku, pošto se suprotstavila policajcima na Trgu Krajine, odakle su komunalne službe juče uklonile "Srce za Davida", koje su građani tu postavili u sećanje na preminulog mladića.

Banjalučka policija je podnela prekršajne prijave protiv dvadeset članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS u vreme održavanja sednice parlamenta na kojoj je za ministra policije RS ponovo izabran Dragan Lukač.

On je danas ponovio da ostaje na snazi zabrana okupljanja pokreta "Pravda za Davida".

- U zadnje vreme sa skupa se upućuju poruke koje imaju i krivičnu odgovornost. Bila je izborna godina, uključili su se političari i morbidno su ih usmeravali. Iz grupe “Pravda za Davida” čujemo pretnje, ministri i predsednici se označavaju kao ubice. Napada se i pljuje policija i poziva se na rušenje policije. Davor je pokušavao nasilno da uđe u Palatu predsednika i NSRS. To se više ne može tolerisati - rekao je Lukač.

David Dragičević, 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Njegovo telo pronađeno je 24. marta.

Grupa građana "Pravda za Davida" organizuje mirne proteste na glavnom banjalučkom trgu još od marta 2018, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da je David nastradao, pošto se, prema njihovim navodima, potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda i udavio.

Davidovi roditelji su tvrdili da smrt nije bez elemenata krivičnog dela, već da se radi o ubistvu. Ubrzo su otvorili račune za prikupljanje novčanih sredstava.

Protesti se održavaju svakim danom sa početkom u 18 časova na trgu Krajine.

Prvobitnom policijskom istragom je utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog dela, da bi tužilac nakon tri meseca, 28. juna 2018, doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Novu obdukciju Davidovog tela 28. marta je obavio pukovnik dr Ivica Milosavljević, načelnik Odeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Zatim je 10. aprila objavljena zvanična potvrda o smrti koju je izdao Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske u kojoj se navodi da je vreme smrti 18. mart 2018. godine u četiri časa. Kao neposredni uzroci smrti se navode utapanje i krvni podlivi po glavi i telu, a smrt je okarakterisana kao nasilna smrt. Sledećeg dana je objavljen i obdukcioni zapisnik kojeg je sačinio prof. dr Željko Karan.

Nalaz ponovne obdukcije koju je izvršio dr Ivica Milosavljević pokazao je da je David bio živ danima nakon nestanka. U svom mišljenju je istaknuo da je smrt nasilna, te da je nastupila neposredno usled utopljenja u vodi, kao i da je leš pokojnika proveo u vodi od dva do najviše četiri dana.

Pogledajte još fotografija sa protesta u Beogradu:

1545834886343-DSCF3740
1545834904783-DSCF3773
1545834923888-DSCF3761
1545834938389-DSCF3739
1545834971564-DSCF3797
1545834992377-DSCF3777
1545835007583-DSCF3765
1545835019622-DSCF3801