Loše ste raspoloženi? Nauka kaže: ispecite nešto

I ne samo zato što vam se jede domaći keks sa čokoladom.

|
dec 15 2017, 7:00am

Tekst je objavljen na MUNCHIES

Bila je duga i naporna nedelja, radili ste do iznemoglosti, onaj sa Tindera nije vam se javio od utorka, umorni ste preko svake mere jer je cimer sinoć pozvao „par prijatelja“ da svrate na piće.

Kako da popravite usrano raspoloženje? Nauka kaže, budite kao Meri Beri i ispecite nešto lepo. I to ne samo zato što vam se jede domaća hrana.

Novo istraživanje Univerziteta Otago na Novom Zelandu pokazalo je da svakodnevne aktivnosti kao što su kuvanje i pečenje doprinose blagostanju. Umesite tortu, biće vam lakše.

U ovom istraživanju, čiji su rezultati bili objavljeni u Žurnalu pozitivne psihologije, učestvovalo je 658 studenata od kojih se tražilo da tokom 13 dana vode dnevnik u koji će beležiti sve svoje aktivnosti i raspoloženja. Analizom ovih zapisa, naučnici su utvrdili da posle dana ispunjenih kreativnim aktivnostima kao (npr. kuvanjem) učesnici prijavljuju više entuzijazma i „cvetanje“ (psihološki termin koji opisuje interni lični razvoj).

Uz aktivnosti kao što su slikanje, pletenje, i pisanje, rad u kuhinji kažu da „kultiviše pozitivno psihološko funkcionisanje“. A kako biste i mogli da se osetite loše kad vas u rerni čeka čokoladna torta?

Dr Tamlin Koner, psiholog sa Otago Univerziteta, navodi u izjavi za javnost da ova studija ima za cilj da istakne značaj svakodnevnih kreativnih aktivnosti. „Ranija istraživanja već su ukazala na to da dobra raspoloženja inspirišu kreativnost istog dana, ali ovo poslednje je pojasnilo te rezultate – u stvari su kreativne aktivnosti prethodnog dana uzrok boljeg raspoloženja danas.“

Ovo nije prvi put da se naučnici bave vezom između kuvanja i duševnog zdravlja. Priprema hrane često se koristi u bihejvioralnoj terapiji, a smatra se da merenje sastojaka i praćenje recepture takođe mogu da pomognu kod ADHD i anksioznosti.

Dakle, kad vam sledeći put sve lađe budu potonule, ništa vas ne košta da probate da spremite neki slatkiš.

JOŠ NA VICE.COM:

Koliko košta savršena ishrana

Kako sam se osećao posle 46 dana štrajka glađu

Vegetarijanci koji jedu ribu izgleda znaju šta rade

Više na VICE
VICE Kanali