Reklame
VICE vodič za sad i odmah

Obamin zvanični portret je veoma drugačiji od portreta ranijih predsednika

Umetnici, koje su odabrali bivši predsednik i prva dama, napravili su radove koji odstupaju od tradicije.

pisao Rex Santus
13 Februar 2018, 12:41pm

Bivši predsednik SAD Obama (desno) i umetnik Kehind Vajli otkrivaju njegov portret tokom ceremonije u Nacionalnoj galeriji portreta Smitsonijan, 12. februaa 2018, u Vašingtonu, D.C. (Fotografija: Mark Wilson/Getty Images).

Porodica Obama se u ponedeljak vratila u žižu javnosti zbog otkrivanja svojih zvaničnih portreta u Nacionalnoj galeriji Smitsonijan, u kojoj se čuvaju portreti svih nekadašnjih predsednika.

Barak i Mišel Obama su svako ponaosob izabrali umetnika koji je naslikao njihov zvanični portret. Bivši predsednik je izabrao Kehinda Vajlija, slikara čuvenog po svojim portretima crnih likova u ikoničnim i herojskim pozama. Barak Obama je na slici prikazan kako sedi ispred zida prekrivenog lišćem i cvetovima.

Mišel Obama je izabrala slikarku iz Baltimora Ejmi Šerald, koja je 2016. pobedila 2500 učesnika na takmičenju u izradi portreta Bušever.

Oboje Obama su komentarisali radove.

- Pogledajte to: izgledam prilično zgodno, - rekao je bivši predsednik za svoj portret.

- Pokušao sam da ispregovaram da bude malo manje sedih vlasi... kao i da uši budu manje, ali ni to mi nije uspelo, - dodao je Obama.

Takođe je pohvalio i „zgodnoću“ koju je Šerald uhvatila na svom portretu Mišel.

- Ejmi, želim da ti se zahvalim na tome što si tako spektakularno uhvatila otmenost, lepotu, inteligenciju, šarm i zgodnoću žene koju volim, - rekao je Barak.

Bivši predsednik SAD Barak Obama gleda novootkriveni portret bivše prve dame Mišel Obama tokom ceremonije u Nacionalnoj galeriji portreta Smitsonijan, 12 februara 2018, u Vašingtonu, D.C. Portrete je naručila galerija, od Kehinda Vajlija da naslika portret predsednika Obame, a od Ejmi Šerald da naslika portret Mišel Obama (Fotografija: Mark Wilson/Getty Images).

Mišel Obama je iskoristila taj trenutak da skrene pažnju na činjenicu da će mladi, obojeni ljudi – a naročito mlade, obojene devojke – među zvaničnim portretima predsednika u Smitsonijanu moći da gledaju nekoga ko izgleda kao oni.

Tagged:
Obama
Kultura
Umetnost
portreti
Mišel Obama
Predsednici
Muzej Smitsonijan