Reklame
Svaštara

Brijanje ili depilacija: Šta nas više čuva od polno prenosivih bolesti

Najnovija istraživanja pokazuju da su osobe koje brijaju intimne dlačice osamdeset odsto sklonije polno prenosivim bolestima.

pisao VICE Srbija
09 Decembar 2016, 11:07am

Fotografija: Flickr korisnik Holly Eliza Temple

Najnovija istraživanja pokazuju da su osobe koje briju intimne dlačice imaju osamdeset odsto više šansi da dobiju polno prenosivim bolestima. Pre svega, zbog otvorenih rana, pozajmljivanja brijača i instant brijanja pred sam odnos dok saučesnik čeka go u krevetu.

Od nastanka sveta postoji potreba za potkresivanjem i čupanjem žbuna kod ljudske vrste, iako važi da su dlake ponekad odraz inteligencije i magnet za privlačenje drugih jedinki , a dlakave grudi pokazatelj dobrog zdravlja. U drevnom Egiptu, žene su uklanjale dlake pomoću improvizovanih pinceta - školjki, a u Rimskom carstvu je nedostatak dlaka bio odraz klasne pripadnosti - zato su i skulpture iz ovog perioda uglavnom ćosave). Međutim, ova istorijska dilema koja muči čitavo čovečanstvo kroz epohe se od raznih krema, voskova, britvi, vradžbina, sprava za mučenje iskristalisala u dve opcije: brijanje ili depilacija?

- Sve zavisi od metode uklanjanja. Ako koža posle intervencije ostane intaktna, odnosno bez oštećenja površinskog tj zaštitnog sloja u vidu rezova, rana, krvarenja, onda nema mogućnosti za povećanu opasnost od polno prenosivih bolesti. Intimna regija jeste senzitivnija, ali po poroznosti nije ništa drugačije nego ostali delovi kože. Najzdravija je laserska depilacija, pa sledi vosak, a brijanje je na poslednjem mestu jer je mogućnost za oštećenje površinskog sloja najveća, šanse su 80 odsto da ćete se povrediti tokom ove radnje - objašnjava nam Zorica Bejatović, specijalista dermatovenerolog.

Ako stavimo sve uklonjene dlake na vagu, činjenica je: za brijanje je potrebno manje vremena i manje para, a depilacija predstavlja efikasnije i dugoročnije rešenje. Ipak, frka od nesnosnog bola kod depilacije često čini da jednostavno uzmemo brijač i izrendamo se na brzaka, što je verovatno i razlog zašto u Srbiji i dalje najčešće pribegavamo ovom instant košenju trave.

- Ljudi ovde najčešće i dalje koriste brijač. Malo se razlikuje taj procenat u manjim i većim gradovima, ali u principu je tako. Samo se nadam da niko nije blesav da odmah nakon brijanja ima intimne odnose - kaže Zorica.

Sve dok novi tim naučnika ne izmisli kadu sa tečnošću pastelne boje u koju se jednostavno potopiš i izađeš iz nje bez dlaka, rana, ostatka voska ili crvene kože, budite obazriviji sa brijačima, ali i onima koje puštate u krevet. Ili, već, ne puštate iz kreveta.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Vice Blog
Istraživanje
dermatólogo
koza
higijena
polno prenosive bolesti
Brijanje
depilacija