Reklame
vesti

Drugi dan akcije spasavanja na Tajlandu: Iz pećine izvučeno osam dečaka

U pećini su ostala još četiri dečaka i njihov trener.

pisao VICE Srbija
09 Jul 2018, 10:14am

Kola hitne pomoći napuštaju pećinu Tam Luang. Fotografija:  VICE News, , Lillian  Suwanrumpha/AFP/Getty Images

Drugi deo akcije spasavanja dečaka i trenera koji su 16 dana zarobljeni u pećini Tam Luang na Tajlandu je završen, javili su mediji.

U pećini su ostala još četiri dečaka i njihov dvadesetpetogodišnji trener. Danas je, kao i u nedelju, izvučeno četiri (ukupno osam) od 12 dečaka. I prva akcija spasavanja je zaustavljena nakon što su spasena četiri dečaka, kako bi ronioci mogli da dopune zalihe kiseonika i odmore.

CNN, Gardijan i Rojters javili su nešto ranije da su iz pećine izvučeni sedmi i osmi dečak. Potvrda je stigla i od tajlandske mornaričke specijalne jedinice.

To znači da su u pećini ostala četiri dečaka i njihov dvadesetpetogodišnji trener.

Peti dečak, i prvi u drugom delu akcije spasavanja, je izvučen iz pećine oko pola pet popodne po lokalnom vremenu.

Tajlandska televizija objavila je snimak kola hitne pomoći koja su odvezla petog spasenog dečaka do helikoptera, koji je potom viđen kako leti ka Čaing Raiju, gde su smeštena četiri prethodno spasena dečaka. Prema navodoma lokalne televizije peti dečak je spasen u 16.23, CNN je javio da je njihov svedok događaja rekao da je spasen u 16.27.

Šef operacije spasavanja Narongsak Osotanakorn, rekao je za Njujork tajms da je druga misija spasavanja počela u 11 časova ujutru po lokalnom vremenu kao i da očekuje da će današnja akcija biti brža nego ona sprovedena u nedelju.

“Nadam se da ćemo za par sati imati dobre vesti", rekao je Narongsak. "Oprema je spremna, dečaci su spremni".

Vremenski uslovi zbog kojih je u nedelju pokrenuta akcija spasavanja - opadanje nivoa vode u pećinama, spremnost spasioca i fizičko i mentalno zdravlje zarobljenih dečaka - i dalje su isti, pa je akcija nastavljena pet sati ranije nego što se to očekivalo.

Smrt jednog od spasilaca, Samana Kunana, bivšeg specijalca, u petak, ilustruje koliko je opasna situacija i koliko su ovakvi vidovi spasavanja opasni. Kunani je preminuo je preminuo kada je ostao bez vazduha u pećini.

Prvi dečaci su spaseni iz pećine u nedelju. Šef operacije spasavanja, Narongsak Osotanakorn, rekao je novinarima da su četiri dečaka na sigurnom i da su u "savršenom zdravstvenom stanju".