pandemija

Priča o vidovnjakinji milionerki koja je "predvidela" korona virus

Kim Kardašijan Vest tvitovala je o knjizi "End of Days" u kojoj se nalazi svojevrsno proročanstvo virusa COVID-19, pa sam je kupila na Amazonu i pročitala.
23 Mart 2020, 11:47am
Psychic with a crystal ball
Face mask image via Wiki; virus image via CC.0

Kao deo familije koja puno ulaže u "shvatanje stvari", nije iznenađujuće da sestre Kardašijan pokušaju da nam osvetle trenutnu pandemiju virusa. “Kortni je upravo poslala ovo na naš grupni čet,” Kim K je tvitovala 12. marta, sa fotografijom stranice knjige koju je neko podelio na Fejsbuk fidu Kortni Kardašijan. To je bila prognoza iz knjige End of Days: Predictions and Prophecies about the End of the World, koju je pisala poznata vidovnjakinja Silvija Braun, a objavljena je 2008. I upućivala je na pojavljivanje korona virusa tokom 2020:

“Oko 2020. godine teško oboljenje slično upali pluća će se raširiti svetom, napadajući pluća i bronhije i odolevajući svim poznatim načinima lečenja. Ono što će sve zbuniti više nego sama bolest, biće činjenica da će nestati brzo kao što se i pojavila, napašće ponovo deset godina kasnije, i onda nestati u potpunosti.”

Tvit koji je objavila Kim naterao je velike grupacije ljudi da kupe knjigu i ocene je sa pet zvezdica na Amazonu – kao prvo, zato što početak proročanstva Braunove ostavlja utisak kao da nešto vredi, i drugo, trenutno imamo dosta slobodnog vremena.

Nisu svi bili oduševljeni zbog uvoda proročice na temu pandemije sa kojom je Kim sve povezala. Neko je odgovorio na njen tvit i poručio joj, “Ovo je neodgovorno, gospođo.” Pa, u duhu odgovornosti, pročitala sam preporučenu literaturu. Ovo je ono što sam naučila o apokalipsi i samoj proročici Braun.

End of Days počinje rečima: “Umorna sam od strahova i znam da si i ti.” Očigledno, čak se i pre 12 godina strepelo od modernog sveta. Predosećaj sveopšte propasti se nadvio nad ljude i tražio odgovore. Braun piše kako na svetu ima raznih bolesti, uključujući loše političare i novinske natpise. (Imala je sreću jer nije poživela dovoljno da pojmi stvarnost u kojoj legitimno kruže lažne vesti.)

Braunova je preminula 2013. godine kao milionerka, u San Hozeu, u Kaliforniji. Bila je autorka preko 40 knjiga o medijumima i spiritualnosti, često je gostovala na televiziji i radiju, pa tamo diskutovala o svojim moćima. Kada je 2008. godine izdala End of Days, naplaćivala je 750 dolara za 20 do 30 minuta vidovnjačke sesije. Uzevši u obzir da kod nekog vidovnjaka koji nije istaknut kao Silvija možete za pola sata da ostanete kraći za 50 do 150 dolara, ovo je ozbiljna cena.

Njene vidovnjačke moći su dosta diskreditovane od trenutka kada se saznalo da je poturila dosta lažnih informacija, uključujući tragove povezane sa slučajevima nestalih ljudi. Upravo predikcije iz knjige End of Days, sa specifikovanim datumima događanja, često ne prolaze. One za koje deluje da se jesu obistinile su toliko nejasne ili očekivane da bi bilo pravo čudo da ih niko nije povezao sa onim što se zapravo desilo.

Braun u knjizi tvrdi da će klasična prehlada biti zbrisana 2010. godine "zaslugom brojnih farmaceutskih kompanija", kao i da će slepilo i gluvoća biti problemi prošlosti do 2020. godine. Kancer će, kaže, biti izlečen, kao i anoreksija i bulimija. Još čudnije, da će neplodnost kod muškaraca i žena da se poveća jer se približava apokalipsa i samo nekoliko odabranih duša će se reinkarnirati i biti tu kada planeta Zemlja prestane da postoji. Takođe: svet će ubrzo nestati, naravno, kao posledica globalnog zagrevanja.

Ako postoji jedna univerzalna istina u čitavom njenom delu, kojoj će End of Days poslužiti kao materijalni dokaz, to je da se apokalipsa predviđa od kako je i ljudi.

Ovo su pojedini primeri proročanstava kroz istoriju: astrolozi su predvideli poplavu koja će uništiti svet 1524. godine, a onda i drugi dolazak Hrista u podne 28. aprila, 1583. godine. Potom, 13. oktobra 1736. godine, mnogi su se pripremili za poplavu najavljenu od strane Vilijama Vitsona, britanskog teologa i matematičara. Nakon toga, 17. decembra 1919. prema predviđanju seizmologa i meteorologa Alberta Porta, specifičan položaj šest planeta će kreirati toliko jak pritisak da će Sunce eksplodirati i progutati Zemlju. Onda, naravno, teorije o apokalipsi 2000. godine.

Veoma je ljudski to što svet koji se brzo menja, i tako kod nas izaziva anksioznost, budi u čoveku želju da zna šta će nam se desiti. Znamo sa sigurnošću da će svako od nas umreti – ali šta ako postoji nešto mnogo veće, što će sve to da ubrza? Konstruišemo narative svojih života koji nas snabdevaju značenjima i objašnjenjima. Očekujemo da kraj bude upakovan i ukrašen mašnom, čak i ako ono što će zaista da se desi bude nejasno, zbunjujuće i razočaravajuće. “Neizbežna je činjenica ljudske prirode da se nekako osetimo sigurnije ako znamo kraj priče, naročito ako je priča naša,” napisala je Braun.

U emisiji Larry King Live 2003. godine, poznata vidovnjakinja predvidela je da će umreti u 88. godini. Braunova je preminula, zapravo, 2013. godine, nakon što je napunila 77. Niko od nas ne može zapravo da predvidi svoj veliki kraj iz dobrog i nimalo romantičnog razloga. Kakav god da nam je scenario smrti, na smrt bi nas uplašio.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE UK.