Reklame
Vesti

Demoliran ulaz u kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava

U hodniku osvanuo grafit "Ratko Mladić". Vrata kancelarije Inicijative su išarana sprejem uz nalepnice “Ovo je ponos i srbska žena, a ti nisi ni senka njena”.

pisao VICE Srbija
11 Mart 2019, 12:35pm

Fotografije: Inicijativa za ljudska prava

Hodnik zgrade ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava je izgrafitiran porukama “Ratko Mladić” i “Nema podele” u ponedeljak, saopštili su iz Inicijative.

Vrata kancelarije Inicijative su išarana sprejem uz nalepnice “Ovo je ponos i srbska žena, a ti nisi ni senka njena” na kojima su slike 8 znamenitih žena iz srpske istorije.

- Poruke koje smo dobili razumemo kao reakciju na to što smo prekrečili tri grafita (“Ratko Mladić, srpski heroj”, “Kosovo je Srbija”, “Nema podele”) u Terazijskom tunelu pre dve nedelje. Grafiti koje smo prekrečili umesto komunalne službe grada Beograda, i grafiti na našim vratima dolaze iz istog nacionalističkog i mizogenog šinjela. Aktivisti za ljudska prava uvek su prvi na meti kada se pumpaju nacionalistički mišići - kažu iz Inicijative.

1552307445313-yihr-vrata

Oni dodaju da takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane.

- Društvo koje je zasnovano na vrednostima ljudskih prava, na evropskim vrednostima, mora biti izričito, jasno i direktno – Ratko Mladić je ratni zločinac, i nosi najveću odgovornost za počinjen genocid u Srebrenici. Nemamo pravo na eufemizme, relativizaciju i negiranje zločina.

Iz Inicijative, takođe, porujčuju da aktivisti za ljudska prava ne smeju ostati sami u suprotstavljanju ekstremnoj desnici i nacionalizmu.

- Ako dozvolimo da se slave ratni zločinci, ne postoji šansa da u budućnosti živimo u miru, da napredujemo i da živimo bolje nego danas. Za ratne zločince ne sme biti mesta u državnim institucijama, parlamentu, državnim izdavačkim kućama i obrazovnom sistemu, kao ni prostora na zidovima naših gradova.

Incident je prijavljen policiji.