Er is nu veel meer bos in Europa dan 100 jaar geleden

FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Er is nu veel meer bos in Europa dan 100 jaar geleden

Op deze geanimeerde kaart kun je zien hoe veel groener Europa is geworden sinds 1910.

Rond het jaar 1900 was het niet ongewoon om met vader de bossen in te trekken, clandestien een boom om te kappen en zo de hele winter warm te zitten. Ook grootschalige ontbossing was zo gewoon als het oppompen van olie dat vandaag is.

Maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het groen in Europa aan het herstellen.

De Nederlandse milieu- en klimaatonderzoeker Richard Fuchs heeft bijna vijf jaar gewerkt aan een kaart die heel erg mooi laat zien hoe goed het gaat met groen in Europa. Met behulp van oude landkaarten, luchtfoto's en andere openbare geografische data heeft hij het Europese landgebruik inzichtelijk weten te maken tot op microniveau. Elke pixel is een kilometer bij een kilometer.

Advertentie

Een van de meest spectaculaire veranderingen is te zien in Nederland. Er is naar verhouding veel bos bijgekomen (van 2% naar 11%), maar de groei van de steden en het inpolderen van Flevoland zijn het beste te zien.

Richard Fuchs is PhD-student aan de Universiteit van Wageningen, en ik belde hem vanochtend even op om over zijn prachtige kaarten te praten.

VICE: Hoe komt het dat Europa zoveel groener is geworden?
Richard Fuchs: ​Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn er grootschalige herbebossingsprojecten geweest. Europa besefte dat het wegkappen van alle bomen funest was voor de toekomst, en dat dat duurzamer moest. Ten tweede hebben we het probleem verlegd naar andere continenten. Tegenwoordig worden tropische regenwouden gekapt.

Onze groenheid wordt mede mogelijk gemaakt door houtkap op andere continenten?
Zo kan je het zeker stellen, ja.

Wat was het doel van dit onderzoek?
Veel mensen denken bij het broeikaseffect aan uitstoot van fabrieken en auto's, en dat is inderdaad de grootste reden. Maar het feit dat bossen in grote getale zijn opgestookt zonder dat ze opnieuw zijn aangeplant, staat op nummer twee. Met gegevens als deze proberen we modellen daarover te verbeteren.

En wat valt dan het meeste op?
Omdat de akkerbouw zoveel intensiever is geworden, is er minder ruimte voor nodig. Dat is vaak grasland geworden, en veel grasland is bos geworden. Maar we merken dat deze nieuwe bossen minder CO2 opnemen dan hun voorgangers. De biodiversiteit is minder, en er gaat een hoop opname van CO2 verloren omdat de struiken en de ondergrond zoveel minder complex zijn dan de bossen die er ooit stonden.

De Washington Post heeft ​individuele gebieden in Europa uiteengezet. Hieronder kan je zelf spelen met de kaart tussen het jaar 1900 en 2010. Kijk vooral naar hoe ongelofelijk het bos is gegroeid in Frankrijk. Voor groot scherm, klik hi​er.