Quantcast
Internet spotovi od posebnog značaja

Konačno spot za "Lift", Radiohead hit koji to nikad nije bio

Tom Jork i klaustrofobija modernog života, ponovo.

Phil Witmer

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na Noisey.com

Ed O'Brajen je ove godine rekao za BBC da je Radiohead izbacio himničnu britpop zaraznu stvar Lift sa ploče OK Computer jer bi postala ogroman hit zbog kojeg bi im bilo preteško da konotrolišu slavu koja bi usledila. Zvanična verzija dugo neobjavljivane stvari se pojavila na reizdanju OKNOTOK ne potvrđuje baš njegovu teoriju, jer zvuči dosta kriptično i opušteno u poređenju sa zanosnim lajv butlezima koji kruže po netu. Međutim, novi spot za ovu zvaničnu verziju kompletira portret pesme koja je mogla da postane alt-rok hit devedesetih.

U spotu Tom Jork dok čeka lift sa gomilom drugih ljudi. On, manje-više, opušteno stoji sve vreme, ne reaguje čak ni kad ga skoro proguta masa identičnih ćelavih biznismena. Možda ova verzija površinskog komentara na gubitak individualnosti i pozadinskoj buci u Doba informacija deluje slabašno po standardima 2017, ali je možda najbolje posmatrati ga kao deo drugih minimalističkih i ludih tehnološko-zastrašujućih vizuala koji prate OK Computer.

Ono što hoću da kažem je da je spot za Lift sigurno razvalio na MTV-ju kasnih 1990-ih, i to je kompliment. Pogledajte spot.

Još na VICE.com

Fanovi Radioheada su nepodnošljivi, ali ih je prilično teško nasamariti

Hej, gikovi, evo vam šest i po sati koncerata Radiohead sa ove turneje

Poslastica za sve fanove Radiohead: stvari koje ste retko čuli na svirci