Reklame
Tech by VICE

Istražili smo zašto muškarci imaju jutarnje erekcije

Naučnici su počeli da rešavaju misteriju Zornjaka.

pisao Sergio Diez Alvarez
24 Oktobar 2018, 6:51am

Fotografija: Getty Images

Jutarnja erekcija penisa — ili kao što je medicinski poznata, “noćna nadutost penisa", nije samo zanimljiv psihofizički fenomen, ona nam takođe može reći mnogo o seksualnoj funkciji kod muškarca. Jutarnje erekcije penisa pogađaju sve muškarce, čak i muškarce u materici i malu decu. One imaju čak i ženski ekvivalent — manje često diskutovane noćne erekcije klitorisa. Evo šta znamo zbog čega se ovaj fenomen dešava.

Šta izaziva erekcije?

Erekcija penisa dešava se kao reakcija na složena dejstva nervnog sistema i endokrinog sistema (žlezde koje luče hormone u naš sistem) na krvne sudove penisa. Pošto dođe do seksualnog uzbuđenja, poruka nastaje u mozgu, koja odašilje hemijske signale nervima da opskrbe krvne sudove penisa, omogućivši krvi da stigne do samog penisa. Krv je zatočena u mišićima penisa, zbog čega se penis širi, što za posledicu ima erekciju.

Nekoliko hormona učestvuje u uticanju na reakciju mozga, kao što su testosteron (glavni muški hormon). Ovaj isti mehanizam može da se desi bez učešća mozga u nekontrolisanoj refleksnoj reakciji u kičmenoj moždini. To objašnjava zašto ljudi sa povređenom kičmenom moždinom i dalje mogu da imaju erekcije i zašto možete da imate erekciju kad niste seksualno uzbuđeni.

Ali šta je s erekcijama dok spavamo?

Noćne erekcije penisa dešavaju se tokom faze sna zvane Rapidni pokreti oka (REM), (faze tokom koje sanjamo). One se dešavaju kad se aktiviraju određeni delovi mozga. To uključuje delove u mozgu odgovorne za stimulisanje parasimpatičkih nerava (nervi za “odmor i varenje”), potiskivanje simpatičkih nerava (nervi za “borbu ili beg”) i vlaženje oblasti koje proizvode serotonin (hormon raspoloženja).

San se sastoji od nekoliko ciklusa REM i ne-REM (dubokog) sna. Tokom REM sna dolazi do promene u dominantnom sistemu koji je aktiviran. Prelazimo iz simpatičke (borba i beg) stimulacije u parasimpatičku (odmor i varenje) stimulaciju. Ovo ne postoji tokom drugih delova ciklusa sna. Ova promena u balansu podstiče parasimpatičku nervnu reakciju koja rezultira erekcijom. To se dešava spontano i ne zahteva budno stanje. Neki muškarci mogu da dožive noćnu erekciju penisa i tokom ne-REM faze sna, naročito stariji muškarci. Razlog za to je nejasan.

Razlog zbog kog se muškarci bude s erekcijom može da ima veze sa činjenicom da se često budimo prilikom izlaska iz REM sna. Testosteron, koji je na najvišem nivou ujutro, takođe se pokazalo da pojačava učestalost noćnih erekcija. Da sve bude zanimljivije, testosteron se pokazalo da ne utiče mnogo na vizuelne erotske stimulanse ili erekcije nastale na osnovu fantazija. Njih najčešće pokreće “sistem nagrađivanja” mozga koji luči dopamin.

Pošto postoji nekoliko ciklusa sna tokom noći, muškarci mogu da imaju i do pet erekcija po noći, a one mogu da potraju i do 20 ili 30 minuta. Ali to umnogome zavisi od kvaliteta sna i možda se neće dešavati po danu. Broj i kvalitet erekcija opada postepeno s godinama, ali su često prisutne dugo posle “doba penzionisanja”— svedočeći o seksualnom zdravlju starijih muškaraca.

Važno je istaći i ekvivalentni fenomen kod žena, koji je mnogo manje istražen. Pulsiranje krvi teče u vagini tokom REM sna. Klitoris nabrekne a osetljivost vagine poraste zajedno sa njenom fluidnošću.

Šta mu je svrha?

Sugeriše se da je “podizanje šatora” možda mehanizam za upozoravanje muškaraca na njihovu punu bešiku tokom noći, jer često nestane nakon što se bešika ujutro isprazni.

Verovatniji razlog za jutarnje erekcije je nesvesna senzacija pune bešike koja stimuliše nerve koji se provlače sve do kičme a oni direktno reaguju stvarajući erekciju (kičmeni refleks). To bi moglo da objasni zašto erekcija nestane kad se bešika isprazni.

Naučne studije ne mogu da se odluče da li jutarnje erekcije doprinose zdravlju penisa. Povećani nivo kiseonika u penisu tokom noći može da bude povoljan po zdravlje mišićnog tkiva koje sačinjava penis.

Šta znači ako je nemate?

Gubitak noćne erekcije može da bude koristan znak za neku uobičajenu bolest koja utiče na erektivnu funkciju. Jedan primer su dijabetičari, kada se odsustvo jutarnje erekcije može vezati za erektilnu disfunkciju zbog lošeg nerva ili priliva krvi u penis. U ovom slučaju, postoji loša reakcija na poruke koje šalje mozak tokom sna a koje izazivaju noćne erekcije.

Smatra se da se noćne erekcije mogu iskoristiti kao obeležje anatomske sposobnosti da se dobije erekcija (znak da funkcionišu osnovni delovi tela), jer se smatra da su nezavisni od psiholoških faktora koji utiču na erekcije u budnom stanju. Studije sugerišu, međutim, da poremećaji mentalnog zdravlja kao što su teška depresija mogu da utiču na noćne erekcije. Stoga, njihovo odsustvo nije nužno znak bolesti ili niskog nivoa testosterona.

Učestalost jutarnjih erekcija i kvalitet erekcija takođe su se pokazali da se povećavaju neznatno kod muškaraca koji uzimaju lekove za erektilnu diskfunkciju kao što je vijagra.

Dakle, jesu li jutarnje erekcija dobra stvar?

I dok će neki muškarci dobro da iskoriste svoje noćne erekcije, mnogi muškarci nisu seksualno uzbuđeni dok ih imaju, a spavači na stomaku mogli bi da ih smatraju neprijatnim.

Pošto je dobro zdravlje srca povezano sa sposobnošću da se imaju erekcije, prisustvo noćnih erekcija generalno se smatra dobrom vešću. Za održavanje zdravog načina života važno je izbeći pa čak i izlečiti erektilnu disfunkciju, tako da je važno jesti zdravo, održavati zdravu telesnu težinu, vežbati i izbegavati pušenje i alkohol.

Serhio Diez Alvarez je direktor medicine u bolnici Metjland i Kuri Kuri na Univerzitetu u Njukaslu.

Ovaj članak reprintovan je iz The Conversation pod licencom Krijejtiv Komonsa. Pročitajte originalni članak ovde.

Tagged:
penis
тело
Muškarci
Spavanje
seksualno zdravlje
vežbanje
prostate