Internet je poludeo zbog vesti da sve Skitls bombone imaju isti ukus

Nedavno objavljen NPR tekst tvrdi da su „Skitls bombonice drugačijeg mirisa i boje, ali ukus im je potpuno isti“.

|
jan 20 2018, 7:00am

Fotografija: Flickr/Korisnik: A. Elizabeth.

Ovaj tekst je originalno objavljen na sajtu Munchies.

Suze su tekle potocima a veze se raskidale zbog rangiranja omiljenih ukusa Skitls bombonica. Rangirane pri vrhu su naravno crvene (bobice, možda jagode) i narandžaste. Na sredini tabele su zelene (limeta), a na samom dnu Skitls hijerarhije su žute (limun) i ljubičaste (ribizla).

Ali šta ako se ispostavi da su svi ti slatkiši duginih boja, od Skitlsa do gumenih bombona, u stvari istog ukusa? Da nam mozak učitava razlike zbog boje koju vidimo? Naučna istraživanja na temu uticaja mirisa i boje na interpretaciju ukusa kažu da je tako.

Ova vest i nije baš tako nova, ali u NPR je nedavno bio objavljen tekst koji se bavi ovim fenomenom. Kako kažu, „naš mozak povezuje žutu boju sa mirisom limuna i kiselkastim ukusom. Kad vam se ponude dva od ova tri nadražaja, mozak će sam dodati treći.“

Tviter je konsekventno ispizdeo:

Da bismo razrešili tu dilemu od vitalnog značaja, MUNCHIES redakcije u Londonu i Njujorku su zajedničkim snagama sprovele testiranje Skitls ukusa. Zaboravite Vikiliks, ovo je najvažnije pitanje u žurnalizmu danas. Odlučili smo da ga rešimo grickanjem bombona vezanih očiju jednog lepog dana u četiri popodne.

Rezultati su… nekonkluzivni. U obe redakcije preovladava stav da se Skitlsi ipak razlikuju po ukusu, šta god iz NPR tvrdili, ali ipak nismo uspeli da prepoznamo sve ukuse zatvorenih očiju. Sad se i mi pitamo da nije sve u sugestiji?

MUNCHIES osoblje uspešno je identifikovalo limun, ribizlu, i jagodu – tri od pet ukusa, što ukazuje na to da ukusi ipak jesu različiti. Alternativna teorija do koje smo u radu došli glasi: ukus tvrdog omotača bombonice se razlikuje, ali slatkasti fil je u svakoj od njih isti.

Da i to proverimo! Uspešno smo skinuli omotač sa bombonice brižljivim grickanjem i sisanjem (eto čime se ja bavim). Ponovljeno testiranje je pokazalo da različitih ukusa ipak ima i u filu, iako značajno manje.

Skitls reklama kaže „okusi dugu”, pa nije isključeno da se to odnosi na šarene omotače a ne na samo punjenje bombone. Da li tu leži rešenje zagonetke?

Odgovor možda nikad nećemo dobiti.

Još na VICE.com:

Brza hrana triput nedeljno škodi mentalnom zdravlju, tvrdi studija

Pica koja mrzi samu sebe

Pogledajte ove policajce kako helikopterom jure decu koja su ukrala bombone

Više na VICE
VICE Kanali