Šta će biti s Vulinom: dežurni Krle osudio, premijerka ga razume

Zna se čija je poslednja.

|
sep 21 2017, 3:00pm

Kolaž: VICE Srbija

Čini se da ovog puta nema tog spina koji može da nadjača, malo je reći neumesnu, reakciju ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovog Pokreta socijalista na slučaj "tetka iz Kanade". Umesto da javnost dobije odgovor na pitanja o ovom slučaju koja se gomilaju, počašćeni smo redovnim saopštenjima Pokreta u kojima se urednik portala KRIK - čije je istraživanje i pokrenulo lavinu - nazvan narkomanom, a svi oni koji i dalje pitaju, domaćim izdajnicima ili stranim plaćenicima. Kako god vam je draže.

Neuverljiva objašnjenja o tome da je više od 200 hiljada evra pozajmio od suprugine "tetke iz Kanade" nisu potkrepljena dokazima do danas, a najnovija izjava ministra odbrane novinarima KRIK-a da je novac unosio "9 hiljada po 9 hiljada" još uvek je na vagi između cinizma i, jednostavno, nesmotrene gluposti.

Dok novinari nastavljaju da ministra prate u koraku postavljajući ista pitanja, prve procene štete ovog političkog tajfuna pristižu. Dežurni komentator sa privremenim boravkom na Pinku, poznat kao branitelj politike aktuelne Vlade, Nejboša Krstić, Tviter javnosti poznatiji kao Krlo, istrčao je sa prvim prognozama:

Malo je reći da je ovaj tvit iznenadio tviteraše. Nije ostalo do kraja jasno čime je tačno Vulin naštetio Vladi - sumnjivim izjavama ili neumesnim reakcijama.

Ona šira, realna javnost, iznenađena je drugom vrstom reakcije premijerke Ane Brnabić. U nedelji kada se posle incidenta kod Pinka mnogo govorilo o napadima na medijske uposlenike, a predsednik republike čak i posetio povređene novinarke u bolnici, bivši predsednik NUNS-a štrajkovao glađu da ukaže na probleme lokalnih medija, premijerka Srbije kaže da "razume emotivnu reakciju Pokreta socijalista" koji naziva urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića "narkomanom". I još što-šta.

"Ta izjava koja se pojavila, odnosno izjave, bile su izjave jedne političke stranke, ne ni ministra Vulina. Da li se ja slažem s tom retorikom? Ne to nije moj stil. Ja se ne bih tako izražavala", navela je Brnabić previđajući da su se ista ta saopštenja objavljivala i na sajtu pod nazivom vulin.rs, a ne osvrćući se na detalje istraživanja oko kojih je sve počelo.

Skrinšot sa sajta vulin.rs

Ona je navela da razume zato što je "sa istim portalom pre nekoliko meseci imala emotivnu reakciju", aludirajući na istraživanje imovine političara KRIK-a, kada je novinare optužila da su otrkili tačne adrese stanovanja njene porodice.Ova tvrdnja se ispostavila ne baš sasvim tačnom.

Ako premijerka Brnabić ima razumevanja za emotivne ispade Pokreta socijalista, nudimo joj još jedno štivo koje treba razumeti, direktno iz njenog dvorišta, sa internet strane Ministarstva zdravlja, i rasprave sa neimenovanim opozicionim političarima. Partija je partija, a Vlada je Vlada.

Skrinšot saopštenja Ministarstva zdravlja.

I dok su ratovi saopštenja postali osnovni oblik komunikacije u javnosti nama ostaje da se pitamo da li disonantni tonovi predstavnika i podržavaoca vlasti - u nedostatku bolje titule, ne znam kako drugačije predstavim Krstića - govore o tome da se ministar Vulin u ovom slučaju preigrao?

Znaćemo, verovatno, čim predsednički avion sleti iz Njujorka.

Još na VICE.com:

Četiri pitanja za Vulina o tetki i lovi iz Kanade

Tako je govorio Vulin

Od Super Maria do padobranca: Vulinov put do ministra odbrane

Više na VICE
VICE Channels