prava životinja

Da li će se napuštene životinje u Kraljevu "humano uništavati"

Lokalna vlast je donela odluku kojom se napušteni i ničiji psi i mačke „ustupaju“ naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno, mogu da budu "uništeni savremenim metodama na human način“.

pisao Jovana Netković
26 Septembar 2017, 2:25pm

Fotografije ljubaznošću Danijele Jović

Retko koji grad u Srbiji nije imao problem sa napuštenim životinjama, a o tome se najviše priča tek kada se desi da pas lutalica nekog napadne i povredi. Tek tada se čuju brojni glasovi da problem mora da se reši "sistemski", ma šta to sve značilo. Najveći problem je, uglavnom, neodgovorno vlasništvo, i još uvek je mnogo onih čiji psi i mačke završe na ulici kada novopečeni vlasnici shvate da ova "živa igračka" zahteva brigu, pažnju i novčane izdatke.

U Kraljevu je gradska skupština nedavno izglasala odluku kojom je pokušala da reši problem napuštenih životinja. Međutim, prema ovoj odluci, nevlasničke mačke i psi koji završe u Prihvatilištu mogli bi da budu "ustupljeni u naučno-istraživačke svrhe gde mogu biti uništeni savremenim metodama na human način".

Šta god to značilo.

I kao i uvek u ovakvim situacijama, kada nema jasnog i direktnog objašnjenja neke odluke, strasti se uzburkaju do neslućenih visina. Ljubitelji životinja su upozoravali da ovakva odluka može da dovede do beskompromisnog ubijanja lutalica, pa je pokrenuto nekoliko peticija za ukidanje odluke. Za jednu od njih, koju su pokrenuli francuski aktivisti za prava životinja, prikupljeno je do sada skoro 16 hiljada potpisa iz celog sveta. Potpisnici peticije su i neka udruženja koja smatraju da ova odluka ne samo da je surova, već tvrde i da se kosi sa zakonom.

- Lokalna samouprava u Kraljevu Odlukom da se napušteni i ničiji psi i mačke ustupaju naučno -istraživačkim ustanovama vrši krivično delo zlostavljanja, mučenja i ubijanja većeg broja životinja, navedeno u članu 269 Krivičnog zakonika (i na osnovu člana 42. stav 1 tačka 4. Zakona o dobrobiti životinja) – kaže Danijela Jović, predsednica Društva za zaštitu životinja "Spaske" Kraljevo za VICE.

Ona navodi da je u Krivičnom zakonu posebno naglašeno da ogled nad životinjama ne sme da se sprovodi u slučaju napuštenih životinja, odnosno životinja u prihvatilištu.

Fotografija odluke ljubaznošću Vladana Slavkovića

Uvođenjem ove Odluke koja nije u skladu sa Zakonom, smatra Danijela, moglo bi da dođe i do masovnog ubijanja životinja koje se nalaze u prihvatilištu i na ulici.

Pokušali smo da utvrdimo da li je Danijelin strah opravdan, pa smo pozvali Slavicu Popović, predsednicu komisije za izradu radne verzije odluke o načinu držanja životinja, koja nam kaže da se radi o lošem tumačenju ovog novog propisa.

Popović kaže da je ova odluka usmerena na takozvane "vlasničke" životinje i njome su vlasnici "odgovorni za život, zdravlje i dobrobit životinja" i "obavezni da obezbede odgovarajuće uslove, negu i ishranu za njih", a da se postupanje prema lutalicama uređuje posebnom odlukom koja je ranije doneta.

Za lutalice je, kaže Popović, odgovoran grad, i Kraljevo je budžetom "opredelilo sredstva za finansiranje azila u iznosu od 12 miliona dinara."

- Zbrinjavanje pasa lutalica je uređeno posebnom odlukom o hvatanju i zbrinjavanju napuštenih pasa koja se sprovodi na način koji je propisan tom odlukom u Službenom listu Grada Kraljeva broj 9 za 2007. godinu, a u ovoj je to praktično prepisano – kaže Popović.

Taj sporni član 30. ove odluke odnosi se na sve domaće životinje i u skladu je sa Zakonom o dobrobiti životinja, kojim je zabranjeno "lišavati životinju života, osim u slučajevima i na način propisan ovim zakonom - ističe Popović.

Zakon, koji je usvojen posle dugih rasprava 2009. godine i dopunjen 2013. navodi u kojim slučajevima je dozvoljeno lišiti životinje života "na human način, ako se koristi u naučnoistraživačke i biomedicinske svrhe."

- Naravno da je generalno zabranjeno ubijanje životinja, osim u navedenim slučajevima. Tu je i član 17. koji kaže da "ministar propisuje bliže uslove i sredstva za lišavanje životinje života", što znači da je Zakon dao mogućnost, a da ministar određuje kako. Ministar još nije doneo te propise, to će se tek doneti – kaže Popović.

U Kraljevu se ne vrši eutanazija, čak i bolesne životinje iz azila uzimaju društva za zaštitu životinja, dodaje.

I tokom rasprave u skupštini, bilo je nerazumevanja i neslaganja.

- Odluka je doneta većinom glasova vladajuće koalicije i protiv i uzdržani su bili samo odbornici opozicije. Obrazloženje je bilo da će se time uvesti red u držanje životinja na čitavoj teritoriji grada – kaže Vladan Slavković, odbornik Lokalnog fronta za VICE.

Smatra da je problem pasa lutalica u gradu ogroman i da mnogi sa razlogom pokušavaju da hodaju na tankoj žici političke korektnosti i ljudskog odnosa prema životinjama.

- Ono što je sigurno je da ne postoji lako i jeftino rešenje i ne postoji rešenje bez ogromnog truda. Problem je što i dalje vlast ne konsultuje zvanična udruženja niti nekog iz opozicije, pa rešenja donosi u svom aranžmanu – kaže Slavković.

Najavljuje da će opozicija pokrenuti postupak pred Upravnim sudom zajedno sa udruženjima za zaštitu životinja ili će podržati njihovu inicijativu.

Mnogi građani su uznemireni ovom odlukom, a smatraju da postoje problem vezani za ljubimce, bilo da su vlasnički ili napušteni.

Gorana, koja je takođe vlasnica psa, brine se i o napuštenim životinjama u svom kraju. Kaže da je problem to što vlasnici stalno dovode nove pse, o kojima više ne žele da se brinu, ili štence, jer nisu sterilisali svog psa, a znaju da postoje mesta gde će ih neko već hraniti.

- Psa kog imam sada je pobegao iz tog državnog azila, gde su uslovi očajni, jer je pretrpano, a on se, kao i neki drugi mali psi provukao kroz ogradu i pobegao – kaže Gorana.

Zvaničnih podataka o broju napuštenih životinja uglavnom nema, pa se pretpostavlja da ih u većim gradovima ima i po nekoliko hiljada. Tokom 2016. godine, građani su podneli 14 tužbi protiv grada Kraljeva, i isplaćeno je 543.617,13 dinara, a u 2017. podneto je 27 tužbi i ti postupci su u toku pred nadleznim sudom – rečeno nam je iz Javnog prvobranilaštva grada Kraljeva.

Danijela Jović kaže da bi prvi korak u rešavanju problema pasa i mačaka lutalica trebalo da bude popisivanje svih odgajivačnica psa i mačaka da bi lokalna samouprava ustanovila broj vlasničkih životinja. Mnogo je veća avantura utvrditi broj napuštenih pasa i mačaka, a vlasti bi potom trebalo da usvoji odredbe za strogo sankcionisanje svih neodgovornih vlasnika.

Slavica Popović kaže da su novom odlukom utvrđene veće kazne za napuštanje životinja, kao i neodgovorne vlasnike - od 15,000 do 150,000 dinara.

- U Kraljevu ne postoji besplatna sterilizacija vlasničkih pasa i mačaka, sem sterilizacije pasa u prihvatilištu, tako da ljudi posebno iz prigradskih mesta puštaju svoje kuje da se pare a onda ostavljaju štence po ulicama. I tako imamo začarani krug – kaže Danijela.

Do pre par godina, društva za zaštitu životinja imala su dobru saradnju sa lokalnim vlastima i učestvovala su u izradi odluka o načinu i držanju pasa i 2015. godine su pravila usklađena sa Zakonom. Ovog puta to nije bio slučaj, kaže Jović,

- Postoje dva udruženja u Kraljevu "Spaske" i "Enas" i kinološko društvo Kraljevo. Niko od nas nije bio obavešten da je u toku izmena Odluke iako su po Zakonu o dobrobiti životinja dužni da pri donošenju ovakvih Odluka sarađuju sa svim udruženjima – kaže Jović.

I dok se čeka uputstvo ministarstva koje bi moglo da razjasni koji su to načini za "humano lišavanje života" životinja, potpisuju se peticije, glasine se šire, a napuštenih životinja je na ulicama Kraljeva, a i drugih gradova sve više.

Još na VICE.com:

Cikloveterinari: Ovi carevi voze bajs po Srbiji i pomažu životinjama

Pas heroj pobegao iz bolnice za životinje kada je skapirao kako vrata funkcionišu

Mačke sa ulice su naša poslednja nada