Reklame
igrice

Novi Xbox: evo šta sve treba da znate

Xbox One X je apsurdno moćna mašina koja me ipak nije stvarno uzbudila.

pisao Joel Golby
22 Septembar 2017, 6:16am

Foto via Microsoft

1. Kad je izašao N64, mesecima smo unapred crtali njegov 3D logo po sveskama. Nemate pojma šta je 3D logo radio našim 16-bitnim i 32-bitnim mladim umovima. Ne razumete taj skok iz druge dimenzije u treću. Kao da su knjige naučile da viču, da su televizoru izrasle ruke kojima je krenuo da poseže ka nama.

Zamislite kako reaguje desetogodišnji mozak – haotičan, povodljiv, naivan, preslatko iskren – na samo jedan skrinšot iz Turok: Dinosaur Hunter. Taj mozak eksplodira u lobanji, a ružičasta tečnost se pretvori u nešto novo pred vizijom potencijala. Glasine o N64 otvorile su nam put u novu dimenziju, u novi svet.

„Kad izađe N64, novi Mario će da ima hiljadu nivoa" – Garet A., jedan od blizanaca koji su naručili novu konzolu

„Kad izađe novi Nintendo, Mario će se videti iz svakog ugla, iz svih koji postoje" – Greg A., drugi blizanac koji ne naručio novu konzolu

„N64 je najmoćnija mašina na svetu" – Patrik H., neobično napaljeni desetogodišnjak koji je lepio slike Dejne Skali iz Dosijea X na zid pored kreveta i ljubio je za laku noć

„Napraviće Saut Park pucačinu za N64, i Saut Park trku, i biće mnogo dobre obe igre" – Garet A., prvi od blizanaca, ljubitelj Saut Parka, večiti optimista

Tri meseca mi je skakao pritisak čim pomislim da uskoro stiže N64. Nismo mogli da podnesemo sve te uglove. Toliko uglova, stotine uglova. Trodimenzionalni uglovi. Prvog marta 1997. najzad sam igrao Goldeneye, mislim da nijednom nisam trepnuo.

2. Xbox One X ne sme se pomešati sa Xbox One S ili čak Xbox One. Xbox koji trenutno čekamo, najmoćnija konzola ikada napravljena, zove se Xbox One X, za prijatelje Projekat Škorpion. Samo izgovorite naglas, eksboksuaneks, ne klizi baš sa jezika. X stiže sedmog novembra. Trenutno je tek početak septembra, ja sam blago mamuran u prostoriji ispod Vaterlo Bridža gde je između 20 i 1,000 konzola uštekano u blistave 4K televizore. Činjenica: Xbox One X je 40% moćniji od najbližeg pratioca, što je ili Xbox One S ili PS4 Pro ali niko ne zna sigurno. Činjenica: Xbox One X je, kažu, „namenjen imerzivnom 4K gejmingu", plus što je „nenadmašno kompatibilan i neprevaziđeno dizajniran". To praktično znači da je stao u nešto manju kutiju nego Xbox One S, i da još može da vozi sve stare igre. Nekako, kroz alhemijski supersempling (o kome nešto kasnije) i stare igre izgledaće bolje na novoj konzoli.

3. Da može da se spakuje i proda, koje bi osećanje najviše zaradilo na tržištu? Na primer, onaj spori osećaj apsolutnog hajpa dok se spremaš za važan izlazak. Ili onih prvih par nedelja u možda-jesmo-možda-nismo vezi gde ti se čini da možda voliš drugu osobu a čini ti se da i ona možda voli tebe i svaki zvuk poruke koji telefon odašilje izaziva žmarce? Ili ono kad mesecima jedna čekaš da stigne Božić? Ili srceparajuća radost kad se probudiš na svoj peti rođendan? Da možeš da se naprskaš takvim osećanjem, koje bi najviše prijalo? E baš nije to. Grešiš. Najkomercijalnije uspešno osećanje bilo bi gledanje skrinšotova 2000. godine koji najavljuju Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty za plejstejšn dvojku.

„Tata, tata, tata: jesi čuo dvojka ima Emotion Engine procesor od 294 megaherca?!" – ja svom tati, 2000.

„Tata! Tata tata tata tata. Jesi čuo da u Tekenu, na dvojci, da na dvojci, u Tekenu tata, jel' znaš da će svaka vlas trave da bude renderovana?! – ja svom tati, 2000.

„Tata! Tata! Plejstejšn dvojka pušta devedeove, ne cedeove, znači bolje nju da kupimo nego DVD plejer, jeftinija je a isto ih pušta!" – ja svom tati u prilično neubedljivom pokušaju agitovanja za PS2, 2000. godine

„TATA! DUALŠOK 2 IMA SPECIJALNE KOMANDE, AKO PRITISNEŠ ANALOGNE STIKOVE ONI KLIKNU! ZOVU IH L3 i R3! TATA TATA TATA!"– ja svom tati, 2000.

Šta hoću da kažem? Hoću da kažem ako nikad niste od neizdrža crtali Soni džojped, onda ste a) verovatno sa nekim seksualno opštili pre punoletstva, svaka čast, i b) niste moj čovek i nikada nećete biti.

Nego da, Xbox: imaju taj novi onlajn sistem gde kupac može sam da dizajnira svoj džojped, da izabere boje i sve ostalo – Xbox Design Lab. Ima milijardu kombinacija boja, mada se malo koja slaže sa osnovnim dizajnom; većina ispadne kao kad sa 17 godina sjebeš haubu i onda kupiš zamenu približne boje sa otpada. Može i teg da se ureže u sred peda, tu gde bi mu se duša nalazila da je Xbox ljudsko biće.

4. Jesu li konzole danas uopšte konzole? Xbox One X nije, mnogo je bliže gejming PC-u nego što je do sada viđeno na tržištu. Kao Xbox One S samo sa jačim komponentama. Može da vozi iste igre koje smo igrali na One i na S i da učini da izgledaju bolje. Zvuči kao čist marketing, ali nije: sve su teksture već tu, sve nevidljive kutije, samo čekaju da dođe moćniji X i da ih izvuče na površinu, da renderingom zavrti sve tanjire istovremeno. Izgleda impresivno na delu, ali je u suštini gejming PC u lepšem pakovanju.

Evo, Majkrosoft čak najavljuje apgrejde kakvi bi se vršili sa PC mašinom, ištekaš staru i uštekaš novu: „Sad imamo program za bekap," kaže Albert Penelo iz Majkrosofta, „tako da kad se odlučiš da pređeš na One X, priključiš eksterni hard drajv i sve svučeš odjednom, bekapuješ sve setinge. Onda umesto stare staviš novu konzolu, sve odmah povežeš i vratiš, isti raspored portova, isti kablovi. Ne moraš da pomeraš sto, da se zavlašiš iza televizora." Nema više zavlačenja iza televizora!

Sve u vezi sa X kampanjom je tako vešto isplanirano da je teško da se čovek zaista uzbudi. Xbox One X je samo novi monstrum nezamislive moći. Na listi Albertovih prijatelja, vidim da većina njih koristi novu konzolu da bi gledala Netfliks.

5. Još par reči o Albertu: Albert je možda najameričkiji čovek kog sam ikad sreo, i vrlo bih mu rado bio najbolji drug, ali tokom razgovora shvatam da on već ima najboljeg druga i da se taj zove Xbox One X. Ako do 7 novembra ne razvijem sposobnost da prikažem sadržaj 4K-kvaliteta na ne-4K uređaju, teško ću moći da se takmičim sa konzolom za Albertovu naklonost. „Ja u stvari više igram PS4", priznajem mu, a on kaža „Je li?". Prilazi i pokreće PowerPoint prezentaciju. „Hajde da to promenimo." Sledećih deset minuta mi strpljivo objašnjava šta je to supersempling, i… ovaj…

„Mi ljudima stalno govorimo da im ne treba 4K TV da bi iskoristili prednosti One X", objašnjava Albert dok mi prikazuje noge pčela i planinska jezera, malo u pravom 4K a malo u supersemplovanoj 1080p rezoluciji. „Svi podaci su u stvari već tu, klik, slično kao kad snimiš nešto kamerom od 10MP na telefonu, ona će još bolje da izgleda na jačem uređaju jer se informacije ne gube, klik, ista je stvar sa supersemplingom, klik: 4K sadržaj može se prikati i na uređajima rezolucije od 1080p."

Koliko sam razumeo, na svakom disku igre ima puno informacija, više nego što mogu da nam prikaže Xbox One S. Zato Xbox One X uzme deo tih informacija i prikaže nam igru u boljem svetlu makar i na TV-u bez 4K podrške. Kao da je kompjuter iz budućnosti koji se malo zaglupljuje da bi mogao da stupi u kontakt sa nama u sadašnjosti. Opet Albert: „Kod X mi dodajemo efekte okruženja i detalje tekstura, 4K sadržaj supersemplujemo da bi bolje izgledao i u 1080p. Zato toliko i pričamo o supersemplingu, taj metod će stvarno promeniti iskustvo jednog 4K uređaja." Mislim, igre stvarno dobro izgledaju, eto. Ne pitajte me ništa više.

6. Koja vas je igra po prvi put naterala da pomislite „Evo, gotovo je, nikad neće napraviti igru koja bolje izgleda od ove"? Za mene je to bio GTA: San Andreas na PS2. Kad sam je prvi put iskusio, zagledan bez daha u ekran CRT televizora, video sa kako tamno narandžasto sunce izlazi iznad Los Santosa. Bukvalno sam izgovorio: „Nikad neće biti lepše igre od ove" dok se CJ vozio okolo na BMX-u. Za tu davnu 2004. godinu, San Andreas je bio ogromna igra: ako ukucaš čit pa sedneš u avion, opet bi ti trebalo nekoliko minuta da stigneš do drugog kraja mape. Mislio sam da tehnologija nikad neće moći da napravi veću igru. Nikad ništa jače od PS2 neće biti izmišljeno. Grafika je prišla najbliže što se moglo prići stvarnom životu.

Evo kako je u stvari izgledao Grand Theft Auto: San Andreas:

Slično sam mislio sa 15 godina kad sam predvideo da je „ Halo najlepša igra svih vremena." Evo na šta je Halo ličio:

Zbog takvih grešaka, odavno se nisam zaletao da igri naglas kažem „vau". Ali onda sam probao Assassin's Creed: Origins na Xbox One X i rekao „vau" bezbroj puta. Bilo je i varijacija tipa „vau, jebote", „jebote, vau" i slično. Assassin's Creed: Origins je apsolutno neporecivo gigantska igra. Kad gledaš iz očiju orla, vidiš sve od horizonta do horizonta a to ipak nije ceo svet igre. Kažu da je za to zaslužna procesorska moć X-a, i zato se pitam da li ću za deset-petnaest godina na to gledati sa visine, jer će tada moj sat na ruci imati istu procesorsku moć. Progres uporno izlaže podsmehu današnja dostignuća.

Koliko će još generacija konzola izaći pre moje smrti? Da li će me iščekivanje ikad više biti uzbudljivo?

„Vidiš onu planinu", kaže Dejvid Barouz iz Ubisofta dok mi gleda preko ramena. „Ona je već urađena, možeš da je posetiš." Žmirkam ka prekookeanskoj daljini i kažem da hoću da je posetim. „Ovaj, pa možeš, ali trebaće ti sati da dođeš. Igra je ogromna." Pokazuje mi mapu i objašnjava da sve što je sve što trenutno imam pred sobom stalo u samo tri kvadranta od ukupno 50-60. „Napravili smo praktično ceo Egipat". Ponavljam da hoću da vidim planinu. Kad čujem da je nešto ogromno, odmah poželim da vidim gde mu je kraj.

On uzdiše, ja uzjahujem konja i galopiram satima u pravcu izlazećeg sunca.

Xbox One X izlazi sedmog novembra.

@joelgolby

Još na VICE.com:

Moramo da pričamo o farmerkama Sajmona Kauela iz britanskog Iks Faktora

Nauka kaže da treba više da igrate nasilne video igre

Zašto je lik Ljubiše Preletačevića Belog savršen za heroja video igrice

Tagged:
Xbox
Xbox One
Video-igre