Reklame
Velika Britanija

Supermarket je povukao iz prodaje čokoladne pačiće nakon prigovora zbog rasizma

Izbor boje za Vejtrouzove “Hrskavo Pače, Pufnasto Pače i Ružno Pače” pokrenuo je talas kontroverze.

pisao Jelisa Castrodale
02 Avgust 2019, 10:05am

Fotografija: Getty Images

Pokojni danski autor Hans Kristijan Andersen napisao je, kako se procenjuje, 3,300 bajki u toku svog života, a njegove priče inspirisale su sve od Diznijevog filma Frozen do one statue sirene koja je na Instagramu svake osobe koja je bila u Kopenhagenu, pa čak i do pakovanja čokoladnih pačića u britanskim supermarketima, za koje se priča da izgledaju rasistički.

Vejtrouz je tiho sklonio sa rafova “Trio čokoladnih uskršnjih pačića”, za koje se kaže da su bazirani na Andersenovoj priči o Ružnom pačetu. U pakovanju su poređana tri pačeta, počevši od onog napravljenog od mlečne čokolade, pa sledi ono od bele čokolade, a na kraju je pače napravljeno od crne čokolade. Ispod prvog piše “Hrskavo”, ispod drugog “Pufnasto”, a ispod poslednjeg – najtamnijeg – stoji natpis “Ružno”.

Nekim mušterijama ovi opisi nisu odgovarali. “Ružno je najtamnije sa desne strane”, tvitovala je gospođa Livia Alberti. “Čula sam ženu koja kaže ‘Ovde nešto nije kako treba’, i ja sam se složila, nije bilo kako treba. Od hiljada opcija… zašto #ružno?????”

Prvo, RIP za Albertino menšnovanje, a drugo, iznenađujuće je da niko u celom marketinškom timu Vejtrouza nije porazmislio o ovim natpisima pre nego što su pačići stigli u prodavnice. Možda je pretpostavka Vejtrouza da će kupcima 21. veka biti poznata bajka nastala sredinom 1800-tih malo pretenciozna, posebno kada su novinski naslovi morali da identifikuju Mika Džegera kao “fromtmena Rouling Stounsa” pre njegove operacije srca prošle nedelje.

Ako ste zaboravili Ružno pače, ili ga nikada niste ni pročitali, u pitanju je priča o tamno sivom pačetu koje je mučeno od strane svojih konvencionalno lepih žutih braće i sestara. U njemu se razvija nezaustavljiv osećaj sramote i samoponiženja, sve dok na kraju ne otkrije da on zapravo i nije patka, već jebeno neverovatni labud, tako da pušite ga, vi jadni, kvaktavo-srećni smradovi.

Kako navodi Telegraf, prigovori su prosleđeni Vejtrouzu kako bi uklonili pačiće sa rafova prodavnica sve dok se pakovanje ne redizajnira i ne uklone se nazivi “Hrskavo”, “Pufnasto” i “Ružno”.

“Veoma nam je žao ukoliko je bilo ko bio uznemiren nazivom ovog proizvoda, apsolutno nam nije bila namera da bilo koga uvredimo”, rekao je portparol Vejtrouza. “Uklonili smo proizvod iz prodaje pre nekoliko nedelja i promenili smo natpise, tako da su sada pačići ponovo u prodaji.” (Iako sve dok je ovaj članak napisan na vebsajtu Vejtrouza i dalje stoji opis ovih pačića kao “Hrskavo Pače, Pufnasto Pače i Ružno Pače”)

U toku vikenda, holandski poslastičar i svetski osvajač Chocolate Mastersa Frank Hasnut uhvaćen je u sličnoj kontroverzi, nakon što je podelio upitno uskršnje čokoladno jaje na Instagramu.

Sada izbrisan post prikazao je tamno čokoladno jaje uspavanih očiju, sa blantom u ustima, krunom i debelim zlatnim lancem. Kako navodi Iter, i šef Kvame Onvuači, kao i aktivista Eštin Beri kritikovali su Hasnuta zbog ove “crne karikature”, i optužili su ga za golorifikovanje minstrela. (Neki od Hasnutovih podržavalaca predložili su da je jaje zapravo trebalo da bude Notorius B.I.G. – iako ga to ništa manje ne čini karikaturom.)

Hasnut se nije oglasio povodom kontroverze, niti se izvinio, iako je postovao slike dva druga slatka jajeta, kao i nekoliko storija o svom putovanju u Škotsku.

Uskrs je za nešto više od dve nedelje, zašto se do tada svi ne bismo fokusirali, na primer, na gumene bombone ili čokoladna jaja? I možda da zajebemo Andersenove priče… većina njih je poprilično sjebana.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.