fenomeni

Šminkerke, blogerke i dermatolog savetuju devojčice u Srbiji koje se šminkaju

"Devojčice u osnovnoj školi ne treba da se šminkaju, pre svega jer nema potrebe za prekrivanjem nepravilnosti."

pisao Ana Jakšić
12 Oktobar 2017, 9:57am

Tokom osnovne škole, kada sam i počela da koristim puder, rumenilo i krejon, video klipovi sa uputstvima za šminkanje nisu bili lako dostupni i popularni, svakako ne na srpskom jeziku. To znači da sam morala, kao i većina mojih vršnjakinja, sama da naučim kako da se šminkam - metodom pokušaja i pogrešaka. Mladima su danas sve informacije udaljene samo par klikova.

Eksplozijom popularnosti domaćih bjuti blogerki i Instagrama svet se drastično promenio. Iskustvo današnjih klinaca ne može da se poredi sa iskustvom milenijalsa ili starijih generacija.

Pažljivo stilizovane i još pažljivije uređene fotografije profesionalnih blogerki, manekenki i drugih poznatih ličnosti mogu i najsnažnijoj ženi da poljujaju samopouzdanje, bez obzira na to što znamo da te fotografije najčešće nemaju dodirnih tačaka sa stvarnošću. Kako tek onda utiču na devojke koje se nalaze u jednom od najosetljivijih životnih doba - ranom pubertetu?

Razgovarala sam sa profesionalnim šminkerkama, Jutjuberkama i dermatološkinjom o sve prisutnijem trendu šminkanja među devojčicama.

Profesionalno šminkanje

Profesionalne šminkerke Snežana Karović i Sofija Grijak Iličić kažu da su njihove najmlađe mušterije one koje dođu na šminkanje za malu maturu.

- Najmlađa devojčica koju sam šminkala je imala 6-7 godina, ali to je bilo za reklamu. Dolaze i devojke od 13-14 godina koje žele da se bave manekenstvom pa rade svoje prve profi fotografije - rekla mi je Snežana Karović.

Sofija smatra da je danas šminkanje postalo jako popularno i da devojčice u tim godinama znaju mnogo više o tome od mnogih devojaka i žena.

- Samim tim bi volele da imaju malo naglašeniji mejkap za tu svečanu priliku. Ja se međutim uvek trudim da istaknem njihove crte lica na što prirodniji način, ali opet da im se vidi da su našminkane, jer to vole - objasnila je Sofija.

Zanimalo me je kako reaguju na zahteve devojčica kada u studio dođu sa fotografijom neke poznate ličnosti i traže tešku šminku.

- Samim tim što imam školu šminkanja, trudim se da devojkama objasnim da moraju da prave razlike između scenske šminke i bjuti šminke, da se zna na koja je svrha šminkanja i da ne izgledaju starije i ružnije, odnosno da ne treba menjati lični opis. I neko sam ko je izričit u šminkanju mladih devojaka - ne mogu dobiti ništa što će ih učiniti starijim i moram priznati da me poslušaju - kaže Snežana.

Pored toga što se profesionalno bavi šminkanjem, Sofija ima i Jutjub kanal gde deli tutorijale za šminkanje i stručne savete za lepotu.

- Moj stav je da devojčice u osnovnoj školi ne treba da se šminkaju, pre svega jer nema potrebe za prekrivanjem nepravilnosti. Zatim, to ne priliči njihovim godinama, a pogotovo zato što šminka i nije namenjena tako mladim osobama, pa samim tim može imati lošeg uticija na njihovu kožu. Pre svega mislim na korektore i pudere - kaže ona.

Jasno je da se trineastogodišnjakinje danas uveliko šminkaju i pre prvog odlaska kod profesionalaca. Proizvodi kao što su prajmeri, seting sprejevi, hajlajteri i palete za konturisanje za njih nisu novost. A na tome mogu da zahvale popularnim bjuti blogerkama.

Zato sam se i njima obratila.

Svet bjuti blogova

Poznate Jutjuberke, Ena Milojković i Dejana Erić često objavljuju sadržaj koji se tiče lepote, stila i naravno - šminke. Pitala sam ih kako se osećaju kada ih jako mlade devojke prate i kopiraju.

- Bjuti zajednica na Jutjubu je sve veća u celom svetu, tako da mlade devojke i devojčice same odlučuju na koga će se ugledati i koga ''kopirati''. Smatram da nije dobro da se devojčice potpuno poistovećuju sa nama jer nas prvenstveno ne poznaju. Iako mi na neki način utičemo na našu publiku, poslednju reč treba da imaju roditelji kada pričamo o maloletnim devojčicama - govori mi Ena.

Dejana takođe kaže da je njen sadržaj prvenstveno namenjen zrelijim devojkama, ali ne žmuri pred tim da ima pratioce mlađe i od petneast godina. Za nju to jeste neka vrsta odgovornosti.

- Upravo iz tog razloga, trudim se da moj sadržaj s vremena na vreme bude prilagođen i njima, njihovim potrebama i mojim savetima kako da pre svega neguju svoju mladu kožu, da im na osnovu svojih iskustava u njihovim godinama dam do znanja da puno šminke nije niti rešenje, niti način da poboljšaju svoj izgled, naročito ne u školi ili na dnevnom nivou - kaže ona.

Bilo bi suludo i nerealno od mene kada bih rekla "Nemojte se šminkati" i to ne bi imalo nikakav efekat - kaže Dejana.

Bez obzira na to što kao blogerke nemaju obavezu i dužnost da umesto roditelja informišu i vaspitavaju decu, zamolila sam ih da se direktno obrate mlađoj publici i posavetuju ih u vezi šminkanja.

- Mislim da nema potrebe za full face šminkom. Ako se već šminkaju, osim maskare i sjaja za usne ili karmina zaista im ništa ne treba. Lica su im uglavnom čista, nežna i nema potrebe za korišćenjem pudera, konturisanja, korektora - za to će biti vremena kada se zaista javi i potreba - poručuje Ena.

Prajmeri, seting sprejevi, konturisanje, upadljivi i teški mat karmini su sve samo ne potrebni za mlado lice, i u mnogim slučajevima, nepravilno naneti, mogu da učine da koža izgleda još gore, umesto da se postigne ono što je planirano pre tog šminkanja, a to je isticanje lepote koju već poseduju - dodaje Dejana.

Dejana smatra da je puder bespotreban korak sve i do 16 ili 17 godine. Teški puderi mogu da zapuše pore kada se predugo nose na licu, a umesto toga može se korititi malo maskare, korektor, nežno rumenilo i diskretan sjaj za usne.

- To je sasvim dovoljno da koža i lice zasijaju, da istaknu ono što je najlepše, bez koraka koji su odjednom postali totalni hit u svetu - dodala je Dejana.

Ena ipak upozorava da ukoliko neko ima "problematično lice" ipak ne treba da ga maskira šminkom i time praviti još veće probleme.

- U tom slučaju treba se obratiti stručnjaku, kozmetičaru ili dermatologu koji će odgovarajućim terapijama i tretmanima pomoći da se lice dovede u red i samo negom poboljšati i ulepšati. Mladost je ipak mnogo jača od šminke - kaže Ena.

Ove blogerke primećuju da među devojčicama postoji velika želja za takozvanom high end šminkom, koju retko ko može da priušti bez pomoći roditelja. Zbog toga dolazi do sve veće potražnje za fejk šminkom po raznoraznim Instagram stranicama (za koju u 90% slučajeva devojke ne znaju da je falsifikat), a čiji su poreklo i sastav pod ogromnim znakom pitanja.

- Iz tog razloga, nastojim da na svom kanalu što više pričam o dobrim, kvalitetnim i pristupačnim proizvodima koji se mogu naći u drogeriji, i da stavim do znanja da svi možemo izgledati lepo i šminkati se bez obzira na naše finansijske mogućnosti - napomenula je Dejana.

Nedavno sam i sama pisala o pomami za falsifikovanom high end šminkom, komplikacijama i opasnostima koje nose po našu kožu.

Zato je dermatologija moja sledeća stanica.

Šta kažu dermatolozi?

Doktorka Svetlana Đurišić iz dermatološke ordinacije Dermatim kaže da joj je jasno da je nega kože lica i tela sastavni je deo naše svakodnevnice i da tinejdžerke nije moguće odvratiti od toga. Ipak, kaže da im je potrebno pomoći da izaberu kvalitetnu i dermatološki ispitanu kozmetiku sa što manje štetnih ili iritirajucih supstanci. Ona upozorava da je šminku takođe neophodno detaljno uklanjati sa lica bez obzira koliko je kvalitetna.

- Koža kao najveći organ na telu izložena je svakodnevnim uticajima hemijskih supstanci koje se nalaze u različitim proizvodima za negu. Tokom dana nanosi se najmanje deset proizvoda različitih sastava - od šampona, regeneratora, sapuna, mleka za telo, laka za nokte, preko pudera, maskara, sjajeva, ruževa - objašnjava doktorka Đurišić.

Zanimalo me je kako svakodnevno ili često korišćenje šminke utiče na kožu adolescenata i koje sastojke treba izbegavati.

- Svakodnevno nanošenje šminke može dovesti do zatvaranja pora i pojave bubuljica i kod osoba koje ih do tada nisu imale. Treba birati nekomedogene, hipoalergijske preparate i svakodnevno temeljno čistiti šminku. Tinejdžeri koji imaju akne nanose značajno veće količine podloge, pudera, tonera ili korektora. Kada se nanose u više slojeva ove susptance dodatno zapušavaju pore, vode intenzivnijem obliku akni, a nekada i oboljenjma poput perioralnog dermatita - upozorava ona.

"Neophodno je sunđere i četke za lice redovno prati zbog lakog razvijanja bakterija."

Doktorka Đurišić na kraju ističe da treba ispratiti potrebu tinejdžera da im koža bude lepša, ali uz pravilno biranje kozmetičkih preparata i dermatološku terapiju. Ističe da kozmetika koju koriste osobe sa masnom kožom treba da bude bez ulja i na vodenoj bazi.

- Lice u pubertetu je preosetljivo. Rad lojnih žlezda postaje nešto izražajniji sa uticajem hormona. Vrlo su česte kontaktne alergije i različiti osipi pod uticajem šminke. Razvoj ekcema kapaka i usana direktno je vezan za kozmetiku koja se upotrebljava i zahteva svakodnevnu negu i isključivanje provocirajucih supstanci. Neophodno je sunđere i četke za lice redovno prati zbog lakog razvijanja bakterija - kaže ona.

Različiti kozmetički preparati mogu da utiču na kožu i telo ako se sa njihovom upotrebom krene pre puberteta ili u ranom pubertetu. Ona upozorava da postoji niz studija koje polemišu o tome u kojoj meri sve ove supstance imaju uticaj na opšte zdravlje.

- Njihov uticaj povezuje se sa pojavom prevremenog puberteta, različitih karcinoma, poremećaja menstruacija, neplodnosti. Parabeni i sodium laurit sulfat vezuju se za estrogenske receptore i potencijalno bi mogli dovesti do ozbiljnih hormonskih poremećaja - govori Svetlana.

Nažalost studije ispitivanja sigurnosti ovih hemikalija ne traju dovoljno dugo i ne podrazumevaju svakodnevno korišćenje više proizvoda i na većim površinama na telu. Mnoge dermatološke firme trude se da navedene supstance izbace iz upotrebe.

Zato pažljivo čitajte sastojke, svakodnevno čistite šminku i lice i nikada ne kupujte falsifikovanu kinesku šminku sa interneta.

Još na VICE:

Najbizarniji saveti za lepotu Jutjuberki iz regiona

Najgluplji trendovi na koje smo se ložili u srednjoj

Da li je moguće živeti od Instagrama u Srbiji