Reklame
стрип

Nešto se konačno promenilo u stripu Dilan Dog

Rastanci bole i teški su.

pisao Uroš Dimitrijević
28 Decembar 2017, 1:59pm

Sve fotografije: Veseli četvrtak

Zbog trejlera za jedan film mi ovih dana u glavi odzvanja stih iz pesme Gila Skota Herona kako “Revolucija neće biti prikazana na televiziji”. Ne znam koliko se njegova premisa pokazala istinitom u praksi u ostatku sveta, ali ako bismo posmatrali neki mikrokosmos – u ovom slučaju Srbiju, koja ima dugu istoriju neemitovanja značajnih društvenih događaja na televiziji, pogotovo nacionalnoj – i u njemu nađemo neku zabačenu planetu za koju su se astrofizičari donedavno svađali da li uopšte može da se smatra planetom – neka to bude gotovo neobjašnjiva popularnost italijanskog stripa kod nas – može se reći da će se revolucija zaista desiti u nekom drugom mediju.

Jer konačno se nešto promenilo u stripu Dilan Dog u epizodi “Nikad više, inspektore Blok” koja se od danas nalazi u prodaji.

Kako je epizoda odavno objavljena u Italiji, svi koji se interesuju za strip o istaživaču noćnih mora, ma koliko god posebno čekali domaće izdanje, već znaju o kojoj se promeni radi. Blok je konačno otišao u penziju. Nema više pilula protiv povraćanja, činjena usluga sirotom Dilanu po poslednji put, slušanja Dženkinsovih imbecilnih fazona ni ubistvene birokratije. Uspeo si, stari. Čestitam.

Kad nešto traje dugo kao Dilan Dog, više od trideset godina, promene su očekivane, možda čak i neizbežne. Dilan se, barem što se redovne serije tiče, predugo kuvao u monotoniji, dok bi neki, oni malo ogorčeniji, rekli da je tokom Gvaldonijevog urednikovanja zapao u kliničku smrt. Ali u ljudskoj prirodi je da se plaše promena, da ih nagonski odbacuju. Zato se nekima ova tzv. renesansa dopada, dok bi neki opet dobrog starog Dilana u dobre stare okove.

Pripadam mlađoj generaciji čitalaca, onima koji su se na Dilana naložili tek kada je Veseli četvrtak krenuo sa izdavanjem 2008. I iskreno, još uvek nisam stigao da se bilo čega zasitim, niti da u potpunosti iskusim tu monotoniju. Provaljivao sam kada su epizode loše napisane, kada se skakalo iz klišea u kliše i kada su- na u najmanju ruku nespretan način- reciklirane neke Sklavijeve ideje, ali nikada nisam uhvatio sebe kako besno bacam strip i razmišljam da odustanem od kupovine.

Ali nisam se ni plašio promena. Kada sam saznao da će Blok otići u penziju i da će ga tamo poslati upravo Paola Barbato – možda moja omiljena scenaristkinja, baš zato što toliko često i dobro izbacuje Dilana iz njegove zone komfora – pomislio sam “Strava. Hajde, što pre.”

I Barbatova je napravila dobru epizodu. Epizodu koja nije toliko u njenom stilu - u smislu da ne maltretira previše Dilana, osim što mu je eto frka što njegov čovek unutar Skotland Jarda čisti svoj sto i pali odatle – ali je zato neverovatno zabavna i emotivna.

Blok odlazi u penziju i odjednom ljudi više ne mogu da umru. Imamo tri radnje u jednoj priči: Bloka koji (ne)očekivano uživa u penziji, Dilana koji ne može da se pomiri s tim, već ga davi da obavi samo još jedan telefonski poziv i čoveka koji se bavi pogrebnim uslugama i odjednom nema posla. Nekako je tu ubačen i mafijaški obračun sa grupicom Balkanaca u Londonu od kojih jedan nosi Zagorov simbol na majici. Tu je i sam naslov epizode i njena naslovnica koji su direktni omaž Stenu Liju, Džonu Romiti i pedesetom broju Spajdermena u kom Piter po prvi put odlučuje da skine kostim i batali sve.

Uglavnom, priča Barbatove funkcioniše. Nije genijalna, nije ni pripovedački ni crtački revolucionarna, osim u tom aspektu što jednog od glavnih likova u serijalu ostavlja sa strane, ali predstavlja jedan fin “kraj”. Pa čovek odlazi u penziju, nije osvojio novac na lutriji. To ni ne mora da bude eksplozivno.

Inspektor Blok me nikada nije gušio. Oduvek sam gotivio sve vezano za ovog matorog inspektora za čiju je vizuelnu inspiraciju poslužio glumac Robert Morli. Njegovu očinksu figuru koju je imao u Dilanovom životu, njegov racionalni mozak koji je često umeo da zapravo radi nešto i rešava stvari dok se naš junak bavi svećicama i brisanjem prašine s knjiga. Ali da bi Dilan “odrastao” i zaista promenio nešto u svom životu, tata je morao da ode i pusti svoje pandursko čedo da se samo snalazi i suočava sa preprekama koje će se oslikati već u novom inspektoru koji ga baš i ne gotivi. U pitanju je inspektor Karpenter – zvuči kao neka firma za usisivače, a zapravo je u pitanju policajac koji neverovatno podseća na Idrisa Elbu, pa ćete već u sledećem broju sami proceniti koliko je zajeban.

Blokov konačni odlazak u penziju samo je jedna od promena koje u serijal uveo akutelni urednik Roberto Rekioni. Čeka nas i novi veliki negativac, što je sjajno, jer je dobro znati da postoji još neko poret Ksabarasa koji Dilanu može zadati muke na duže staze. Zatim Gručo koji će stupiti u komunikaciju sa veštačkom inteligencijom i najnoviji član DD tima – mobilni telefon. I što je najvažnije, priča će imati kontinuet. Još uvek će svaka epizoda moći da se čita zasebno bez većih muka, ali postojaće taj narativni luk za koji ne znamo gde će nas odvesti.

Kao što i sam Blok u ovoj epizodi kaže “Koješta, promena nikad dosta!”, tako zaista verujem da je njegvo penzionisanje dobra stvar po sam strip. Naravno, razvlačiće se on po serijalu i neće otići tek tako. Rastanci bole i teški su, pa iz redakcije Veselog četvrtka garantuju da će se Blok još malo zadržati na stranicama i da će se tu i tamo pojavljivati čak i po selidbi iz Londona u provinciju. Uostalom, Italijani su ediciju Almanah straha pretvorili u priče o Bloku i njegovom životu u toj nekoj vukojebini od Vikedforda u Britaniji, pa eto, držimo palčeve da to stigne i do nas.

Još uvek nije izvesno kakva sudbina čeka Bloka u budućnosti. Da li će se ovim narativnom konačno opovrgnuti jedna od teorija diladogovaca da serijal nema nikakav kontinuitet, već se svaka priča dešava u sopstvenom univerzumu, pa ova penzija vremenom dovede Bloka do demencije i sudbine koju mu je odredio Alesandro Bilota u spinof serijalu Planeta mrtvih, ostaje nam da vidimo.

Blok neka uživa u zasluženoj penziji, a mi ćemo, verujem, uživati u svim promenama koje dolaze.

Još na VICE.com:

Šta meni sa 26 znači 30 godina Dilana Doga

Saga: Naučnofantastični vodič za mlade roditelje

Prodavnica stripova za slepe, najzad

Tagged:
Dilan Dog
Veseli četvrtak
NIkad više, inpektore Blok
Renesansa