Jeg flygtede fra undertrykkelse i Kairo til kunstnerisk frihed i Paris

FYI.

This story is over 5 years old.

Entertainment

Jeg flygtede fra undertrykkelse i Kairo til kunstnerisk frihed i Paris

Min undertrykte homoseksualitet og det egyptiske regimes brutalitet fik mig til at flygte fra Kairo for evigt.

Artiklen er en del af vores Nye Naboer-temauge, hvor unge flygtninge i hele Europa er gÊsteredaktÞrer pÄ VICE.com. LÊs lederen her.

–––

Ahmed Sleiman er 31 Ă„r og fra Egypten. Han bor i dag i et kollektiv i Paris. Ahmed Sleiman er et opdigtet navn, da skribenten har Ăžnsket at vĂŠre anonym af hensyn til sin sikkerhed.

Jeg forlod Egypten via Saudi Arabien for fire Ă„r siden, da jeg var 27. Jeg boede i det sydlige England i en periode, inden jeg slog mig ned i Frankrig. Som ung homoseksuel mand var det virkelig svĂŠrt at leve et normalt liv i Egypten. De egyptiske regimer – det militĂŠre regime og Det Muslimske Broderskab – skjuler ikke deres had og foragt for homoseksualitet. Straffen for homoseksualitet er fuldstĂŠndig vanvittig, hvilket fik mig til at forlade landet. Jeg ville ikke ende i fĂŠngsel.

Advertisement

Da jeg ankom til Paris, talte jeg slet ikke fransk. Jeg boede sammen med en ven fra PalĂŠstina, og mit mĂ„l var at starte pĂ„ universitetet for at lĂŠre fransk. Jeg sĂžgte ind mange steder og blev afvist af dem alle i begyndelsen – Paris V, CrĂ©teil og Sorbonne for eksempel. Jeg havde alligevel ikke penge nok til at betale for dem. Til sidst kom jeg ind pĂ„ et universitet i det nordlige Paris. Universitetet er ret venstreorienteret og Ă„bentsindet, og jeg er virkelig glad for at studere der. Jeg begyndte med et franskkursus for udlĂŠndinge, og senere tog jeg en uddannelse i filmvidenskab, som jeg stadig er i gang med.

Film har vĂŠret min passion, siden jeg var helt lille, men det er nĂŠsten umuligt at gĂžre en passion som den til en levevej i Egypten. Man kan kun studere kunst eller film pĂ„ private institutioner, som er ekstremt dyre i mit land. Og feltet bliver stĂŠrkt overvĂ„get af regimet – regeringen udĂžver streng kontrol over filmproduktionen og censurerer, hvad de mener er uegnet for den egyptiske befolkning.

PĂ„ Saint-Denis handler mit yndlingsfag om politiske og sociale emner i film og deres historie. Jeg elsker isĂŠr dokumentarer om politik og social udvikling – vi kan lĂŠre sĂ„ meget om verden gennem dem. Da vi skulle lave vores egen film, vidste jeg med det samme, at det var den vej, jeg ville gĂ„. Jeg valgte et emne, som for mig bĂ„de er personligt og politisk – den nubiske migration.

Nubierne er en egyptisk minoritet – oprindeligt fra Nubien i det sydlige Egypten – som har kĂŠmpet med den egyptiske regering i flere Ă„rtier. De blev fĂžrst tvunget til at migrere med konstruktionen af Aswan-reservatet i 1902 og sĂ„ igen i 1960'erne pĂ„ grund af konstruktionen af AswandĂŠmningen henover Nilen. Mere end 100.000 nubiere blev tvunget til at forlade deres land og flytte til Egyptens hovedstad Kairo eller andre regioner i Egypten. Andre flyttede til udlandet, men de prĂžver stadig at fĂ„ deres land tilbage, og regeringen nĂŠgter stadig at give efter. Det er en vigtig sag for nubierne at fĂ„ deres land tilbage, og eftersom min familie er nubiere, er det ogsĂ„ en vigtig sag for mig.

Advertisement

Derfor besluttede jeg at lave en dokumentar om nubierne, der bor i Paris. Jeg arbejder pĂ„ den sammen med to venner fra universitetet. Tarek* skrev manuskriptet – han er fra Syrien, ved en masse om emnet og har allerede lavet to film om borgerkrigen i Syrien. Adeline* er fra Libanon og er bag kameraet. Sammen synes jeg, vi har alle de nĂždvendige evner til at lave vores dokumentar – selv pĂ„ et lille budget. Det er mĂ„ske dyrere at filme i Frankrig, men fordelen er, at emnet med nubierne ikke er et problem her, mens det i Egypten ville have vĂŠret meget svĂŠrere – og mĂ„ske endda farligt – at lave en dokumentar som den her.

Jeg elsker at bo i Paris, fordi den er spĂŠkket med kunst og kultur. Jeg er med i en teatertrup, hvor jeg spiller tar (et arabisk-andalusisk instrument) i et band. Vi har spillet nogle gange pĂ„ en bar tĂŠt ved Place de la RĂ©publique. Men generelt har jeg ikke sĂ„ meget fritid. Jeg arbejder allerede pĂ„ et andet projekt med flere af de andre fra Saint-Denis – det er en dokumentar om miljĂžet for internationale studerende. Saint-Denis har studerende fra hele verden, og tilsammen taler vi nĂŠrmest alle sprog. Vi har prĂžvet at skulle bo og studere i Frankrig, selvom vi er fra et fremmed land, og jeg vil gerne vise andre, hvordan det er.

*Navne er ĂŠndret for at beskytte kilder.

Illustration af Ana Jaks

Underskriv FN's FlygtningehÞjkommisariat, UNHCR's opfordring til alle regeringer om at sikre en tryg fremtid for alle flygtninge her. Vil du stÞtte lokalt, kan du donere til den franske velgÞrende organisation Care4Calais pÄ dens hjemmeside.