Fashion

Nike, Supreme, Rolex: De ce port doar fake-uri pe care tu le crezi de sărăcie

Poate te-ai uitat cu scârbă la fake-uri Nike, Balenciaga, Gucci sau Supreme. Cred c-ar trebui să te mai gândești. Eu am învățat că până și copiile penale pot fi ce trebuie.
Ryan Bassil
London, GB
Răzvan Băltărețu
translated by Răzvan Băltărețu
Bucharest, RO
haine fake rolex louis vuitton replici haine de firma brand
Cât te chinui tu să strângi bani de Balenciaga, Gucci, Nike sau chiar Rolex, alții cumpără fake-uri și-și trăiesc viața. Imaginile sunt din arhiva personală a intervievatului

Dacă vrei haine sau accesorii de firmă de la Balenciaga, Nike, Gucci, Supreme sau mai știu eu ce alt brand, fără câteva mii de euro nu scapi. Sau poți să alegi ceva fix la fel, dar la prețul unei livrări de mâncare. Nu cred că te șochez când zic că piața e plină de fake-uri, de la sneakerși până la haine, ceasuri și orice ai mai vrea să pui pe tine. Totodată, trăim de-a dreptul alte vremuri.

Dacă prin anii ‘90, începutul anilor 2000 era cât de cât penibil să porți replici, acum e chiar lăudată treaba asta. De ce să spargi salarii întregi pe un tricou Supreme, când poți lua o cutie întreagă la banii ăia și le vinzi și altora. Mă rog, am luat-o un pic înainte. 

Publicitate

Aici cred că pică bine povestea lui Aiden6 care a făcut subredditul r/fashionreps pentru replici de piese streetwear cu branduri celebre pe ele.

El a început să aprecieze fake-uri cu branduri de lux prin școala generală, când vindea căști Beats by Dre. Le lua cu zece dolari, le vindea cu 30, făcea cam două–trei sute de dolari pe săptămână doar din învârteala asta. Așa a ajuns ca ani mai târziu să aibă vreo 40 de perechi diferite de adidași. 

China e bazinul din care fiecare ia ce vrea, inclusiv replici de Louis Vuitton, Supreme sau Balenciaga

Aiden6 a început cu căștile pe care le lua de pe un site chinez. Apoi a trecut la haine. „Mi-am cumpărat două tricouri Louis Vuitton și-am văzut că numele era scris greșit. Era Louis Vitton.” Toate astea se întâmpla când el avea 12–13 ani, prin 2012. Așa că, cel puțin în cazul lui, a stat cu replici și falsuri cam toată adolescența lui și, altfel spus, toată viața.

El apreciază hainele și accesoriile false, independent de brand, că-și poate face garderoba fără să topească un buget prea mare. „Sunt unul din oamenii ăia care își schimbă hainele de două–trei ori pe zi și vreau să am maximum de opțiuni. O fac pentru mine, nu pentru altcineva. Nu-mi pasă ce cred alții.”

A avut și momente în care a purtat chestii originale, iar oamenii i-au reproșat că-s fake-uri, pentru că oamenii sunt invidioși. Are însă și-un moment amuzant cu o piesă originală, dar falsă. „Piesa mea favorită, și aveam vreo 15 ani atunci, era o șapcă cu logo-ul Supreme – și Supreme n-a făcut niciodată șapca aia. Nu exista. Dar mie îmi plăcea, așa c-am purtat-o.”

Publicitate

Cel mai des se orientează spre Nike Jordan, că a auzit de-o fabrică în China care are schițele și materialele originale, dar vinde pe sub mână produsele. „Cică n-ar fi produse autorizate, dar pentru mine sunt, tehnic, ce trebuie.” Nu-și mai bate capul cu falsuri cu branduri mari ca Louis Vuitton, Gucci, Dior și altele similare.

Preferă Jordan că stocurile sunt limitate și mai sunt perechile speciale care costă patru–cinci sute de dolari. Soluția de-a lua replici e cea mai bună ca bani și disponibilitate.

Cel mai mult apreciază însă parfumuri false. „Nu trebuie să spargi 100 de dolari – cheltui 35 și ai fix aceleași ingrediente. Eu am început la piețe de second hand, după am cumpărat de pe Wish sau iOffer și alte site-uri de-astea și mi-am zis: «Futu-i, sunt fix la fel.» Așa că mă duc la magazin, testez parfumul și după comand un fake și e fix ce-am vrut. Nu știu cum fac rost de ingrediente, dar sunt foarte bune.”

Cum să faci bani chiar și când vinzi falsuri și toată lumea știe că-s falsuri

haine fake rolex louis vuitton replici haine de firma brand colectie

Câteva dintre falsurile Supreme, Nike și nu numai pe care Aiden6 le are în colecția lui

Spre deosebire de ce mai știi când vine vorba de fake-uri, băieți care îți propun la Piața Sudului să cumperi nu știu ce parfum, Aiden6 a făcut altă schemă cu r/fashionreps. A văzut că oamenii vor haine și încălțăminte false, iar cineva i-a zis c-ar putea face bani dacă ar promova anumiți vânzători. „Am început să fiu plătit pentru asta. Făceam cam 500 de dolari pe lună. Cumpăram însă tot felul de nimicuri de care n-aveam nevoie la 15 ani, cum ar fi cuțite de 300 de dolari pentru Counter-Strike.”

Publicitate

Din toți adidașii pe care-i are, probabil 80 la sută sunt falși. Doar trei–patru perechi sunt originale, dar 35 sunt false fără îndoială.  „Am chiar și-o replică de Rolex pe care am dus-o la trei experți diferiți și mi-au zis că-i ce trebuie.”

Dacă vine vorba de morală la treaba asta, Aiden6 zice că din punctul lui de vedere e totul în regulă cât timp nu încerci să vinzi falsuri drept originale. „Dacă încerci să țepuiești pe cineva și să-i zici că un fake e original, asta nu-i bine pentru nimeni.” E însă o linie și aici. El a zis de curele false Off White că n-ar avea nicio problemă, n-ai ști că-s fake. Dacă cineva ar face o chitanță falsă și le-ar revinde online, nimeni nu și-ar da seama. „Din punct de vedere moral nu e nimic greșit cât timp știi ce faci.”

Dacă te interesează să te îmbraci cu tot ce-ți place, dar n-ai bani suficienți, poți oricând să o iei pe calea fake-urilor sau să alegi un second hand onorabil. Uite și aici ținute de la second hand care te fac să ieși în evidență, dar cu bani mai puțini decât ai sparge într-o ieșire la mall. Și, mă rog, prin second hand te poți duce și-n zona de sustenabilitate. Orice alegi, ține cont că cel mai des ajungi să-ți iei țepe cu branduri de lux. Așa că verifică cu atenție, ca măcar să nu cheltui câteva mii de lei aiurea. 

Articolul a apărut inițial în VICE UK