dependenta de jocuri de noroc online
Omniprezența jocurilor de noroc pune în pericol pe oricine deține un telefon. Sursa: Getty Images
psihologie

Fenomenul jocurilor de noroc online îi lasă pe oameni fără bani și fără puterea de a renunța

Dezastrul financiar e acum la doar câteva click-uri distanță, o problemă care dă semne că va deveni o criză. „Nu pot scăpa de telefon”, se plânge un jucător.

Lucrurile n-au fost nasoale pentru Jason până de curând, când jocurile de noroc pe telefon au devenit accesibile și social acceptabile.

De-a lungul vieții, îi mai plăcuse să parieze sau să joace poker sau să meargă cu prietenii la cazino, dar niciodată n-a fost o problemă pentru el. Asta până a venit pandemia. În anul anterior, statul în care locuiește, Illinois, a legalizat pariurile sportive și a extins jocurile de noroc. Tot statul s-a umplut de reclame la jocuri, așa că treaba asta a ajuns și la Jason. În 2020, când a trecut prin niște probleme personale, s-a dus la cazino ca să se descarce un pic emoțional.

Publicitate

Dar, în scurt timp, a început să prefere jocurile online. Cazinourile i se păreau mai puțin eficiente. Telefonul îi permitea să fie conectat non stop de oriunde, fără să-l ia nimeni la întrebări. „Nu trebuia să explic nimănui unde sunt, puteam să joc oricând.”

Spre deosebire de pariuri, jocurile de noroc online au rămas ilegale în Illinois și Jason nu era sigur dacă activitatea lui era legală sau nu.

Oricum, pentru că toată lumea juca, jocurile de noroc s-au normalizat foarte mult și nu i se mai părea ciudat că stă să se joace la 3 dimineața, în timp ce copiii lui dormeau, după care se trezea și se juca din nou. Anul acesta, nu a trecut o zi fără ca Jason să se joace.

Până la urmă, după ce a spart vreo două sute de mii de dolari, Jason a recunoscut, prin luna mai, că are o problemă cu dependența de jocuri. Dar tot se consideră mai ok decât alții. De când s-a alăturat grupului Dependenților de Jocuri de Noroc Anonimi, a auzit multe povești de la oameni care își pierduseră casele și ajunseseră să trăiască în mașină.

În Statele Unite, jocurile de noroc au devenit legale și sunt peste tot. Acum, peste douăzeci de state permit prezența cazinourilor, pe când în 2001 erau doar nouă. Tot atâtea state au legalizat și pariurile sportive și mulți oameni cer legalizarea cazinourilor online.

Politicienii spun că legalizarea jocurilor de noroc contribuie la creșterea economiei și permit guvernelor să supravegheze mai bine industria și să îi ajute pe cei care devin dependenți. Sunt argumente greu de contrazis, dar nu e clar dacă agențiile de stat își iau responsabilitățile foarte în serios.

Publicitate

Omniprezența jocurilor de noroc pune în pericol pe oricine deține un telefon. Experții au constatat creșterea simultană a pariurilor, a cazinourilor online și a comerțului de criptomonede. De multe ori, oamenii care fac una, le fac și pe celelalte.

„Problema a devenit atât de importantă încât merită făcute niște studii”, a zis Lucas Trautman, director medical al Centrului de Tratament Oxford din Mississippi și psihiatru specializat în dependența de jocuri de noroc.

„E o problemă care s-a dezvoltat chiar sub nasul nostru”, a zis Trautman.

Cindi M., o membră a grupării Dependenților de Jocuri de Noroc Anonimi care a devenit purtător de cuvânt al organizației, a zis că a observat o creștere dramatică a numărului de tineri dependenți de jocuri de noroc. Aceștia au început să vină la întâlnirile de grup de acum trei ani, de când jocurile de noroc online au devenit legale în Illinois.

Cindi a observat ce efect a avut această legalizare asupra tinerilor. Fiii ei i-au spus că toți prietenii lor joacă jocuri de noroc în prezent. 

Statisticile Consiliului Național pentru Dependența de Jocuri de Noroc confirmă că peste 40 la sută dintre persoanele cu vârste între 18 și 44 de ani au jucat astfel de jocuri anul trecut, în comparație cu doar 21 la sută dintre persoanele cu vârste între 45 și 54 de ani. Un sfert dintre acestea au început să joace și mai des în timpul pandemiei.

Publicitate

„Au acces la ele non-stop, chiar de pe telefon. Tentația e mereu la îndemână. Te poți ține departe de cazino, dar nu și de propriul telefon”, a zis Cindi.

Keith Whyte, directorul executiv al grupării Dependenților de Jocuri de Noroc Anonimi, a zis că oamenilor le e mult mai ușor să dezvolte dependența și să plaseze pariuri mari.

„Accesibilitatea acestor jocuri contribuie în mod clar la creșterea dependenței și la gravitatea ei”, a zis el.

În ianuarie, jocurile de noroc online au devenit legale în New York și oamenii au investit în ele peste 1,6 miliarde de dolari, mai mult decât orice alt stat în prima lună de legalizare. Dar Ashley Owen, lider de echipă la NYC Problem Gambling Resource Center, tot nu reușește să convingă oamenii să ia dependența în serios. Ea spune că problema a devenit acum și mai greu de detectat. „Persoanele dependente de jocuri de noroc nu au simptome fizice precum dependenții de droguri și pot juca oricând de acasă, fără ca familiile lor să știe ce fac”, a zis Owen

„Noi îi spunem dependență ascunsă. Oricine are smartphone are acces la aceste jocuri”, a continuat ea.

Un bărbat între două vârste din Chicago cu care am stat de vorbă a declarat pentru Motherboard că soția lui n-a știut că e dependent de jocuri de noroc până în clipa în care au vrut să își renoveze curtea.

Problema a început când bărbatul și-a pierdut unul dintre joburi la începutul pandemiei și a avut nevoie de un venit suplimentar ca să-și poată întreține familia – soția și cei trei copii. Un prieten i-a recomandat o aplicație online de jucat poker. Inițial, i-a zis soției că s-a apucat de poker, pentru că nu i s-a părut nimic grav. Din când în când, ea a observat că soțul punea bani în contul lor comun, așa că n-a avut nicio problemă cu asta.

Publicitate

Dar, pentru că jocurile erau mult prea accesibile, bărbatul nu s-a mai putut opri. În scurt timp, a ajuns să joace la job. Nici nu putea dormi, pentru că se gândea numai la jocuri. Uneori, tremura în timp ce aștepta deschiderea unui joc dimineața.

Astfel, a devenit foarte secretos. Și-a deschis un alt cont bancar secret pe care îl folosea pentru asta. Ba chiar și-a făcut un credit bancar ca să poată juca în continuare, atunci când a rămas fără bani.

Când el și soția lui au vrut să facă un împrumut bancar ca să-și renoveze curtea, banca nu l-a oferit din cauză că bărbatul avea deja datorii mari.

„Am fost îngrozit, am crezut că îmi voi pierde familia și căsnicia”, a zis el.

Dar soția lui a rămas lângă el, iar bărbatul și-a instalat pe telefon o aplicație anti-jocuri de noroc și a început să meargă la grupul Dependenților de Jocuri de Noroc Anonimi. A fost șocat să găsească acolo atâția tineri. „Mi-a frânt inima, efectiv”, a zis el.

Nick, un tânăr de 21 de ani din California, e unul dintre acești tineri. A jucat mai întâi în adolescență, inițiat de un văr de-ai lui. Și-a făcut un cont pe numele tatălui lui. În clasa a XI-a, Nick juca jocuri de pe laptop, în timpul orelor de școală. Apoi a început să joace pe telefon.

„Era prea simplu să joc de pe telefon, din pat. Nu mai puteam să scap de el, efectiv, eram numai cu gândul la jocuri”, a povestit el.

Stătea treaz până la 4 dimineața, apoi mergea la școală dimineața la 8. În al doilea semestru, a recunoscut că are o problemă și s-a înscris în grupul Dependenților de Jocuri de Noroc Anonimi. Era unul dintre cei mai tineri membri.

Publicitate

Site-urile de jocuri online au tactici de marketing foarte, foarte agresive, iar jucătorilor le e foarte greu să scape de sub influența lor, a zis Keith Whyte. Colectarea de date de pe rețelele sociale permite crearea unor reclame foarte personalizate, care îi fac pe jucători să se întoarcă de fiecare dată și să cheltuiască mai mulți bani.

Numeroase studii au arătat că dependența de telefon afectează întreaga societate, mai ales persoanele cu vârste sub 30 de ani, dar încă nu se știe cât de mult e afectată societatea de jocurile de noroc online. În 2013, Asociația Psihiatrilor din America a clasat dependența de jocuri de noroc în aceeași categorie ca și dependența de substanțe, dar prima e totuși mai puțin cercetată decât a doua.

„Faptul că jocurile se găsesc pe telefon e crucial în cultivarea unei dependențe”, a zis Trautman, psihiatrul care tratează dependenții de jocuri de noroc.

Whyte încearcă să convingă politicienii să ia în serios această problemă din 1998 încoace. Dar statul Washington D.C. pare și mai puțin interesat de ea zilele astea. Toți dau vina pe indivizii dependenți și spun că sunt persoane imorale sau fără voință.

„Au perspective retrograde tradiționale asupra jocurilor de noroc”, a zis el.

O parte din problemă provine din faptul că mulți dintre jucători nu vorbesc despre asta. Mai puțin de un procent dintre ei cer ajutor, conform spuselor lui Whyte.

O altă problemă e că politicienii legalizează jocurile ca să primească voturi. Conform unor sondaje recente, două treimi dintre americani cred că pariurile sportive ar trebui să fie legale și că taxele provenite din această industrie pot ajuta economia. Illinois a scos deja o sută de milioane de dolari din industrie, iar New York a câștigat 267 de milioane de dolari. Banii vor fi folosiți la finanțarea unor programe educaționale și de prevenire a dependenței de jocuri.

De când a renunțat la jocuri, în luna mai, Jason a observat cât de mult a crescut industria jocurilor. Acum există emisiuni sportive dedicate în întregime jocurilor de noroc, iar la radio și TV se dau mereu reclame despre jocuri și pariuri sportive. Până și echipele de sportivi semnează parteneriate oficiale cu companii din aceeași sferă.

„Sunt absolut peste tot. Și mă dezgustă chestia asta, după ce am văzut cum arată situația din perspectiva unei persoane dependente”, a zis Jason.