Sport

Alți sportivi români care au luat aur în 2022 ca să vezi că David Popovici nu-i o excepție

Dacă nu te uiți doar spre ce se întâmplă în fotbal, sportul românesc a avut o vară excelentă – și nu numai. Iar aici nu e vorba doar de David Popovici și aurul la înot. Uite cine a mai excelat.
david popovici inot medalie aur sportivi romania aur bronz argint competitii internationale
David Popovici în timpul competiției de la „LEN European Aquatics” organizată în Otopeni, iulie 2022. Fotografie de Inquam Photos / George Călin

Dacă obișnuiești să urmărești meciurile de fotbal de la televizor din România și nu ești mulțumit de rezultate, s-ar putea să ai impresia că tot sportul românesc este pământ de flori, dar lucrurile nu stau chiar așa. 

Da, e clar că rezultatele din fotbal nu sunt mulțumitoare, mai ales după ce Muntenegru a reușit să bată echipa României în timpul competiției de la Liga Națiunilor. Chiar și așa, fotbalul nu e singurul sport și, dacă nu-ți vine să crezi, avem foarte multe rezultate impresionante la sporturi ce nu se bucură de o popularitate foarte mare, din păcate: canotaj, înot sau MMA.

Publicitate

Dacă singurul nume care-ți vine în minte când auzi „medalie de aur” este David Popovici, s-ar putea ca acest articol să-ți reîmprospăteze memoria sau, de ce nu, să descoperi noi sportivi pe care să-i urmărești.

Sportivii români care au luat aur și nu-s chiar puțini

Bianca Ghelber, medalie de aur la Campionatul European de Atletism, în august — Sportiva a câștigat după ce a reușit să arunce ciocanul pe o distanță de 72,72 metri. A întrecut-o astfel pe Ewa Rozanska (72,12 metri).

Daria Hainagiu, medalie de aur la Campionatul Mondial de Mixed Martial Arts (MMA) pentru juniori, de la Abu Dhabi, în august — Aceasta a reușit să câștige în fața luptătoarei din Uzbekistan Ayaulym Aubakir în semifinală, dar și în finală, în fața Miroslavei Boichuk, prin KO tehnic.  Pe lângă această medalie câștigată, Daria mai este și campioană mondială și europeană la Kempo, un stil de arte marțiale. 

Iulian Mihai Diaconu și Estefania Dobre, medalii de aur la Campionatul European de Haltere Under-17, în august — Pe lângă sporturile pe care le vezi difuzate foarte des la televizor, avem rezultate foarte bune și la haltere, chiar în echipa de juniori. Iulian Mihai Diaconu a reușit să câștige medalia de aur la Campionatul European de Haltere Under-17, la Raszyn, Polonia, la categoria 61 de kile cu stilul smuls. 

Nu doar bărbații au reușit să obțină medalii de aur la haltere. Estefania Dobre a reușit să câștige titlul cel mare, la Campionatul European de Juniori II Youth Under-17, după ce a reușit să ridice 74 kile, reușind să se impună la stilul aruncat cu trei încercări care au și reușit: la 92, 95 și chiar 98 kile.

Publicitate

Ioana Miron, medalie de argint la smuls și medalie de aur la aruncat, la Campionatul European de Haltere Under-17, în august — Sportiva a reușit să câștige titlul de campioană europeană, cu un total de 141 kile după ce s-a calificat la aruncat cu 80 kile. Mai mult, aceasta a reușit să câștige argintul la smuls cu 62 kile. 

Sportul românesc pare să exceleze cel mai bine pe sau în apă, deoarece la Campionatul European de Canotaj, de la Munchen, avem foarte mulți sportivi care au reușit să se întoarcă acasă cu medalia de aur. 

Ancuța Bodnar și Simona Radiș, medalii de aur la Campionatul European de Canotaj, în august — Sportivele au reușit să înregistreze timpul de șapte minute 14 secunde și 85 de sutimi, la proba dublu vâsle feminin, fiind urmate la o distanță considerabilă de reprezentanții Olandei (07:21.84) și Italiei (07:23.04).

Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvulescu, medalii de aur la Campionatul European de Canotaj, în august — Sportivele au reușit să se califice în timpul probei de dublu rame feminin, fiind urmate de sportivele reprezentante ale Regatului Unit și Olandei. 

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, medalii de aur la Campionatul European de Canotaj, în august — La categoria dublu rame masculin, pe podium au urcat Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, aceștia reușind să înregistreze timpul de șase minute 44 secunde 28 de sutimi, fiind mai rapizi decât sportivii din Marea Britanie (06:46.52) sau Spania (06:49.13).

Publicitate

Echipa României, medalie de aur la Campionatul European de Canotaj, în august — În final, România a fost reprezentată de echipa formată din: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și cârmaciul Adrian Munteanu, la proba de 8+1, reușind să obțină medalia de aur. 

Cătălin Chirilă, medalie de aur la Campionatul European de Canoe, în august Sportivul a reușit să câștige titlul european la proba de o mie de metri. A scos un timp de trei minute, 49 secunde 681 de miimi. 

Bineînțeles, nu puteau să lipsească medaliile pe care România a reușit să le obțină la gimnastică. În această listă avem două nume importante, care au reușit să-i impresioneze pe jurații de la Campionatul European de Gimnastică. 

Amalia Puflea, medalie de aur (sol) și bronz (bârnă) la Campionatul European de Gimnastică, în august — Sportiva a reușit să câștige medalia de aur la sol (13.233 — probă la care Sabrina Voinea a primit nota 12.966 și a luat bronz) și bronz la bârnă cu nota finală de 12.400. Aceasta i s-a alăturat Annei Lașcevska, din Ucraina, care a ocupat primul loc și Ariannei Grillo, din Italia, de pe locul al doilea.

Sabrina Voinea, medalie de aur (sărituri) și bronz (sol) la Campionatul European de la Munchen, în august —  Sabrina a avut nota finală de 13.250 și a urcat pe podium alături de Ming Van Eijken, reprezentanta Franţei, cu nota 13.066, dar şi July Marano, din Italia, cu nota finală 13.033.

Publicitate

Aurul lui David Popovici în 2022

David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene și Mondiale de Natație și Campionatele Europene și Mondiale de Natație pentru juniori — În cele din urmă, dar clar nu ultimul – David Popovici. Traseul urmat de sportiv a fost unul destul de clar. Încă de la vârsta de zece ani, Popovici a reușit să bată un record național, deținut anterior de Dragoș Coman, la proba de 50 de metri spate. Ba chiar mai mult, la vârsta de doar 14 ani acesta a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria Festivalului Olimpic al Tineretului European – 100 de metri în doar 49,82 secunde.

Câțiva ani mai târziu, la doar 17 ani, pe 20 iulie 2022, David Popovici devenea al doilea cel mai tânăr înotător care a reușit să câștige proba de 200 de metri liber de la Campionatele Mondiale. La Budapesta, acesta a reușit să mai câștige încă două medalii de aur, una în cadrul probei de 100 de metri liber și una la proba de 200 de metri liber.

Numele său a fost foarte des adus în discuție și pe bună dreptate. Acesta a reușit să câștige titlul de campion mondial și european în 2022, atât la proba de 100 de metri, cât și la 200 de metri stil liber. De asemenea, pe lângă asta, Popovici deține titlul și de cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 de metri liber și unul dintre cei mai tineri sportivi care au titlul de campion mondial din istoria înotului. Și, în cele din urmă, Popovici deține recordul mondial la seniori și la juniori la proba de 100 de metri liber, dar și recordul mondial la juniori la proba de 200 de metri liber. 

Publicitate

O lună mai târziu, la Campionatele Europene de la Roma, a reușit să doboare recordul mondial deținut anterior de César Cielo cu un timp de 46,86 de secunde. Cu o seară înainte, Popovici a reușit să scoată 46,98 de secunde și a devenit primul înotător cu un timp de sub 47 de secunde realizat de două ori.

Popovici a încheiat vara cu o medalie de aur la Lima, Peru. În proba de 200 metri liber la Campionatul Mondial de Nataţie pentru juniori a încheiat cursa cu timpul de 1:46.18. A stabilit și un nou record al competiției. Tot la Lima a luat aur și la proba de ştafetă 4x100 metri liber – împreună cu Alexandru Constantinescu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu.

Vlad Stancu, medalie de argint la Campionatul Mondial de Înot pentru juniori de la Lima, în august — Înotul nu duce lipsă de medalii în 2022, deoarece, în timpul Campionatului Mondial de Înot pentru juniori de la Lima, Vlad Stancu a reușit să câștige medalia de argint la proba de 400 de metri liber. Sportivul a avut timpul de 3:48.38, la numai 11 sutimi diferență de sportivul Steverink.