FYI.

This story is over 5 years old.

Entertainment

Vi er nødt til at tale om, hvorfor du skriver 'Isak + Even <3' på Facebook

Er det en heltebedrift, hvis du opfører dig som alt andet end et røvhul over for din gode ven, når han springer ud? Nej. Det er bare helt almindelig god stil.
Topfoto. Screenshot via NRK

Det er fredag, og i aften sidder I klar foran skærmen – ligesom mig. Jeg ved det, for bagefter deler I jeres tanker om hvert afsnit med mig og alle andre I jeres Facebook-feed:

"Elsker om muligt SKAM endnu højere den her sæson".

"Isak + Even <3".

"Jeg har ikke haft så mange sommerfugle i maven i lang tid".

"Jonas er for sej!"

Jeg ved, at I er helt i ekstase over den her sæson – særligt kærlighedshistorien mellem Isak og Even. Og I kan ikke få hænderne ned over, hvor fede Isaks venner er – særligt hans bedste ven Jonas – når de bare sådan uden videre accepterer Isaks spirende forelskelse i en anden fyr.

Advertisement

I begyndelsen af 00'erne, da jeg var på Isaks alder, smed jeg ikke om mig med norske ord som "dritkult" og "føkked". Jeg talte til gengæld nærmest flydende svensk, for jeg havde ved et tilfælde opdaget den svenske film 'Fucking Åmål', og efter at have optaget den på VHS, så jeg den nærmest flere gange om ugen, indtil båndet til sidst hakkede. Og hver gang så jeg den i smug, vel at mærke.

Filmen, som handler om en teenage-pige, der forelsker sig i en anden pige, mindede mig om nogle følelser, jeg dengang som teenager ikke helt kunne sætte ord på. Jeg var ikke selv sprunget ud på det tidspunkt, og jeg havde i hvert fald ingen planer om det.

Var det ikke de selvsamme venner, der, før Isak sprang ud, smed om sig med homofobiske ord og jokes?

Det at være homoseksuel, eller på nogen anden måde anderledes end sine jævnaldrene, var ikke noget, vi talte om i det sydfynske, hvor jeg er vokset op. Særligt ikke, fordi ord som 'homo', 'bøsse', eller 'lesbisk' allerhøjest blev luftet som skældsord eller som del af en dårlig joke.

Siden er der heldigvis sket en del. SKAM for eksempel. Det kan jeg se, når mit Facebook-feed hver fredag oversvømmes af et virtuelt heppekor af særligt heteroseksuelle Skam-fans, der pludselig ikke kan få nok af en homoseksuel kærlighedshistorie. Og når I giver digitale highfives til Isaks venner for at være så afslappede omkring Isaks udspring i 3. sæson.

Men der er én ting, jeg ikke forstår.

Advertisement

Hvorfor skal Isaks venner, særligt hans bedste ven Jonas, nærmest have status af helte for den måde, de modtager nyheden om Isaks forelskelse?

Var det ikke de selvsamme venner, der, før Isak sprang ud, smed om sig med homofobiske ord og jokes?

Som for eksempel da 1. g'eren Emma viser interesse i Isak. Hun inviterer ham og hans venner til 'vors', og da Isak stivner og ikke ved, hvad han skal sige for at afværge hendes invitation, besvarer en af vennerne Isaks tøven med kommentaren: "Hvad fanden er der galt med dig? Er du homo eller hvad?"

Den underforståede frygt for at være homoseksuel – og dermed skille sig ud – dukker igen op, da Jonas og vennerne joker og gejler hinanden op, mens de diskuterer, hvor klamt det egentlig må være at kysse en med skæg. Isak ser både forvirret til og tydeligt utilpas ud. For han har lige kysset med Even.

Og da Isak endelig springer ud, er et af de første spørgsmål fra vennen Magnus; "Hvem er egentlig manden, og hvem er kvinden, når man har sex?" Et ekstremt intimt spørgsmål, som Isak formentlig aldrig selv ville stille Magnus og vennerne, men også et spørgsmål, der igen er med til at gøre Isak anderledes, selvom han egentlig bare higer efter at være præcis som alle andre.

Isak er måske heller ikke meget bedre selv. Når han, ud fra sin egen frygt for at være anderledes, joker om at være homo, er det faktisk vennerne, der er de første til at sige, at der i 2016 ikke er noget galt med at være homoseksuel. Alligevel stopper det dem ikke fra igen og igen at smide om sig med bøssejokes, når samtaleemnet skifter.

Advertisement

Er du homofob, fordi du i ny og næ laver en bøssejoke? Næppe. Men du bidrager stadig til at gøre det offentlige rum utrygt for folk som Isak. Ordet 'homo' er stadig et af de mest brugte skældsord blandt unge.

Er det en heltebedrift, hvis du opfører dig som alt andet end et røvhul over for din gode ven, når han springer ud? Nej. Det er bare helt almindelig god stil.

Det skal vi huske. For ude bag tv-skærmene sidder der med sikkerhed en masse Isak'er og ser Skam, og de har stadig brug for at vide, at de er okay – også når de har set det sidste afsnit af SKAM. Vi kan kun håbe på, at det ikke længere foregår i skjul.

Læs mere fra VICE:

'SKAM' får mig til at tænke på den ungdom, jeg aldrig fik

Et åbent brev til Noora fra en, der selv har været Isak

Jeg tog på tabertur til Oslo for at tage en selfie i skolegården fra SKAM